DEPO ISTRAŽIVANJE/ Evropske integracije i budućnost BiH

Šta donosi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju: Bježi li nam i posljednji voz ka EU i napretku?!

Front12.06.15, 14:46h

Šta donosi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju: Bježi li nam i posljednji voz ka EU i napretku?!
Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja veliki test za našu zemlju. Njegovim potpisivanjem BiH se obavezala na provođenje brojnih reformi koje podrazumijevaju usklađivanje bh. zakona sa propisima i standardima Evropske unije... No da li će zbog neodgovornih bh. političara opet sve propasti?!

 

Piše: Danijal HADŽOVIĆ

 

U aprilu mjesecu ove godine odlukom evropskih ministara odblokiran je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa BiH. Ova odluka, koja je usvojena od strane Vijeća Evropske unije za opće poslove u Luksemburgu, predstavlja ispunjenje evropskog obećanja otvaranja integracijskih vrata ukoliko bh. lideri pokažu spremnost da zemlju povedu u promjene.

 

I sve je, bar naizgled, vodilo ka tome, a onda je juče, 11. juna, Dodik odbio da potpiše reformsku agendu za BiH - i time otvorio vrata novoj velikoj krizi u državi.

 

- To znači i da je njemačko-britanska inicijativa za BiH propala, ustvrdio je odmah potom bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling.


Međutim, ovaj tekst nastajao je prije posljednjih događaja u BiH i rezimira šta nam, ustvari, donosi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, ukoliko njemačko-britanska inicijativa ipak ne propadne. Krenimo redom...

 

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak u izjavama za medije naveo je da je aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH najvažniji događaj za BiH od početka evropskih integracija, te da je to "vjetar u leđa" ne samo za Vijeće ministara, već i za vlade Republike Srpske i FBiH.

 

Crnadak je čak ocijenio da je stupanjem na snagu ovog sporazuma, BiH praktično dobila status pridruženog člana EU i potencijalnog kanditata.  

 

igor-crnadak
Igor Crnadak: Dvadeset godina nakon rata svi u Banjoj Luci, Sarajevu ili Mostaru zaslužuju da žive bolje. Ove četiri godine koje su pred nama moramo iskoristiti za dobar posao za sve te ljude

"Dvadeset godina nakon rata svi u Banjoj Luci, Sarajevu ili Mostaru zaslužuju da žive bolje. Ove četiri godine koje su pred nama moramo iskoristiti za dobar posao za sve te ljude.

 

Šta konkretno donosi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju?

 

No svakako najvažnije pitanje koje se postavlja je u čemu će se ogledati najveće koristi koje će građani i bh. društvo imati od stupanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju na snagu?

 

Nevenka Savić, direktorica Direkcije za evropske integracije u razgovoru za DEPO Portal ističe da potpisivanje Sporazuma predstavlja svojevrsan poticaj za ubrzani nastavak integracije u EU, te da pred BiH sada stoje brojni zadaci unaprijeđivanja bh. institucija i kreiranje okvira kojim će se znatno poboljšati život građana:

 

- Sporazum sam po sebi ne donosi formalni prelazak u narednu fazu integracije, ali provođenje njegovih odredbi ima brojne direktne i posredne koristi za cjelokupno društvo. Postepeno usklađivanje domaćeg sa zakonodavstvom EU treba da donese bolju zaštitu principa pravde, slobode i sigurnosti, veću zaštitu potrošača i ličnih podataka, bolje uslove i pristup trištu rada, zaštitu i zdravlje na radu.

 

Među brojnim prednostima koje stupanje Sporazuma na snagu donosi za bh. građane, Savić posebno ističe pogodnosti u pogledu privlačenja investicija, pristupa tržištu EU i zapošljavanja.

 

- Odredbe Sporazuma preciziraju da privrednici iz BiH mogu pod ne manje povoljnim uslovima od onih koji vrijede za preduzeća u EU da se poslovno nastanjuju na teritoriji EU, kao i da učestvuju u postupcima javnih nabavki u Uniji. Takođe, supružnici i djeca bh. državljana koji su zakonito zaposleni u nekoj članici EU, zahvaljujući odredbama Sporazuma, tokom njegovog zaposlenja imaju pristup tržištu rada u toj članici EU. Posredna korist od Sporazuma je u tome što on potvrđuje opredijeljenost BiH za savladavanje izazova integracije, a to, očekivano može da bude poticajan signal investitorima - kaže Nevenka Savić.


Pred BiH brojne reforme

 

nevenka-savic
Nevenka Savić: Vjerujem da ne postoji alternativa, ne samo za vlasti, jer svi imaju ulogu u ovom procesu. Prvenstveno zarad boljih uslova života u BiH, a posljedično i članstva u EU. Bez obzira na sve, mislim da i vlasti i građani dijele stav kako su nam reforme potrebne ne samo radi procesa integracije u EU, nego boljih standarda i uslova života za građane

Stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja veliki test za našu zemlju. Njegovim potpisivanjem BiH se obavezala na provođenje brojnih reformi koje podrazumijevaju usklađivanje bh. zakona sa propisima i standardima Evropske unije. Poseban akcenat stavljen je na socio-ekonomske reforme, koje u prvom redu podrazumijevaju stvaranje pravednijeg socijalnog sistema, kao i ekonomskog okvira za privlačenje stranih investicija i lakše poslovanje. Kada je riječ o ekonomskim reformama koje stoje pred našom zemljom, one su predstavljene polovinom prošle godine u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje, koji je podržan od Evropske unije. Reforme koje se od BiH na prvom mjestu traže podrazumijevaju smanjenje doprinosa na plate, privatizaciju državnih kompanija, povećanje novih radnih mjesta pojednostavljenjem pravila za zapošljavanje, osiguravanje više investicija u bh. radna mjesta, te smanjenu i transparentniju birokratiju, kao i efikasniju, učinkovitiju i pravedniju politiku socijalne zaštite.

 

To može izgledati kao težak zadatak, ali proces identifikacije strateških problema u ekonomiji koji vodi EU, i predlaganje načina rješavanja svakog od tih problema, nešto je iza čega stoje mnogobrojna iskustva zemalja u regiji, ali posebno u bivšem 'istočnom bloku', čije su nekadašnje članice mnogo ranije i brže od BiH prošle kroz proces tranziciju i zadovoljile uslove za prijem u Evropsku uniju.

 

Zastupnik Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Senad Šepić u razgovoru za DEPO Portal ističe da je pred našom državom težak zadatak uvođenja novog socio-ekonomskog sistema, koji će predstavljati suštu suprotnost praksi koja sve ove godine karakteriše Bosnu i Hercegovinu:

 

- Mnogo je urgentnih reformi za kojima BiH vapi već godinama. Od potrebe da 20 godina nakon rata konačno imamo jedinstveni ekonomski prostor u BiH do toga da državu BiH transformišemo iz 'neprijatelja' u prijatelja privrede. Boli me kada vidim da socijalna pomoć ne dolazi do onih kojima je najpotrebnija u našoj zemlji. Građani BiH zaslužuju da socijalna pomoć dolazi do onih kojim je potrebna, a koja se daje kroz entitetske i kantonalne budžete osiromašene godinama izolacije i inat politike. Isto tako, boli me kada čujem priče o privilegijama koje neke kompanije navodno uživaju kroz izbjegavanje davanja poreza našoj državi. Također, nije obećavajuće da onda te prihode trošimo na glomaznu, neefikasnu i privilegovanu administraciju. Svima je u ovoj zemlji jasno da su reforme neophodne - smatra Šepić.

 

Slično mišljenje dijeli i direktorica Direkcije za evropske integracije Nevenka Savić, koja smatra da je EU od obaveza koje BiH treba ispuniti jasno napravila prioritete stavljajući u prvi plan socijalne i ekonomske reforme, odnosno one oblasti od kojih građani u najvećoj mjeri mogu osjetiti poboljšanje:

 

- Riječ je o reformama koje su životno važne i vidljive ljudima i vjerujem da bi ih svaki građanin bez poteškoća umio identifikovati. Generalno, zahtjevi procesa integrisanja u socio-ekonomskom smislu odnose se na poboljšanje makroekonomskih pokazatelja i na održive socijalne politike.


Spremnost bh. vlasti da provedu reforme

 

Senad Šepić
Senad Šepić: Osnovna prednost koju proces EU integracija nudi našoj zemlji jeste da napustimo vođenje politike bazirane na kalemljenju, 'držanju vode dok majstori odu' i neplanskog rada. Rodbinskih i jaranskih veza, također. EU integracije nam nude strategije, planove, vladavinu prava. I traže konkretan, profesionalan i naporan rad. Znanje! Siguran sam da mnogim političarima u našoj zemlji ne odgovara takva promjena. Ali, ima nas koji takvu promjenu priželjkujemo

Ipak, ključ napretka BiH na putu ka Evropskoj uniji ponajprije će zavisiti od spremnosti vladajućih struktura da ozbiljno shvate historijsku ulogu koju imaju i odlučno krenu u proces dubinskih i bolnih, no neophodnih reformi za našu državu. Trenutna situacija u državi, istina za volju, ne obećava pretjerano. Federacija BiH, nakon najave DF da napušta vladajuću koaliciju sa SDA i HDZ-om, suočava se s velikom krizom vlasti čije se rješavanje ne nazire, dok s druge strane Vlada RS ima vrlo tijesnu većinu u Narodnoj skupštini, čiji je ostanak, uslijed političkih turbulencija u manjem bh. entitetu, također krajnje upitan.

 

Čini se pak da u ovom trenutku stabilno djeluje jedino vlast na državnom nivou, no ključne ovlasti u provođenju onih najvažnijih, socio-ekonomskih reformi, leže na entitetima. Senad Šepić ističe da se prvenstveni problem ogleda u tome što pojedinim političkim elitama ne odgovara promjena aktuelnog stanja u BiH iz kojeg izvlače enormnu korist, te su spremni činiti sve kako bi zaustavili promjene.

 

- Osnovna prednost koju proces EU integracija nudi našoj zemlji jeste da napustimo vođenje politike bazirane na kalemljenju, 'držanju vode dok majstori odu' i neplanskog rada. Rodbinskih i jaranskih veza, također. EU integracije nam nude strategije, planove, vladavinu prava. I traže konkretan, profesionalan i naporan rad. Znanje! Siguran sam da mnogim političarima u našoj zemlji ne odgovara takva promjena. Ali, ima nas koji takvu promjenu priželjkujemo, i nas koji sve radimo da te promjene što prije dođu. Takvu promjenu žele i građani, i civilni sektor, i privreda - kaže za DEPO Portal Šepić.

 

Ipak, on je optimist te smatra kako u BiH među većinom političara kao i građana, postoji iskrena volja da se ispune uslovi Evropski unije i krene u reforme, ali da uspjeh može biti ostvaren isključivo ako sve važnije strukture društva budu istrajne u istom cilju:

 

- Samo ako naše vlasti imaju želju i namjeru da zadobiju povjerenje svog naroda i svijeta, onda će pokazati da su reforme u BiH moguće i provodive. Želio bih da ne izgubimo momentum u EU integracijama, koji je krenuo potpisivanjem izjave stranaka bliskih Evropskoj narodnoj stranci (EPP), u aprilu prošle godine u Sarajevu, a okrunjen je stupanjem na snagu SSP-a i inicijalnim setom socio-ekonomskih reformi. I da taj momentum se nastavi. Prije svega da skupimo dovoljno političke volje i zrelosti da krenemo sa provedbom socio-ekonomskih reforni, da se dogovorimo o jednostavnom koordinacionom mehanizmu, da shvatimo i iskoristimo prednosti državnih sektorskih strategija i tako u potpunosti krenemo sa korištenjem IPA fondova, te da do obilježavanja 20 godina od Dejtonskog sporazuma predamo kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU. Uvjeren sam da, ukoliko istinski to budemo željeli, da to možemo postići. Ali, vlasti BiH, građani, civilni sektor, privreda i mediji - svi moraju uraditi svoj dio. Na nama je. A svi imamo i interes da se ovo desi.

 

Optimizam dijeli i Nevenka Savić, koja smatra da pitanje reformi i napretka nije pitanje volje ili interesa bh. vlasti, nego nužnosti koje mora biti ispunjena jer alternative naprosto nema:

 

- Vjerujem da ne postoji alternativa, ne samo za vlasti, jer svi imaju ulogu u ovom procesu. Prvenstveno zarad boljih uslova života u BiH, a posljedično i članstva u EU. Bez obzira na sve, mislim da i vlasti i građani dijele stav kako su nam reforme potrebne ne samo radi procesa integracije u EU, nego boljih standarda i uslova života za građane.  

 

Posljednji voz za Evropu

 

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i BiH potpisan je još 2008. godine, ali je zbog neprovođenja reformi poput provedbe odluke Suda u Strasbourgu „Sejdić-Finci“, bio blokiran kroz sve ove godine, da bi tek ove godine bio odobren i stupio na snagu. Stupanje na snagu Sporazuma i daleko veći angažman Evropske unije u našoj zemlji pokazuje iskrenu spremnost ove organizacije da pomogne BiH u provođenju potrebnih reformi radi približavanja porodici najnaprednijih evropskih država, no pravi izazovi tek slijede. Naredne godine pokazat će da li su bh. vlasti spremne uči ukoštac s izazovima i odlučno ispuniti potrebne zahtjeve, ili će BiH, kao i prethodnih godina, nastaviti tapkati u mjestu, politički i ekonomski odsječena od dostignuća ostatka Evrope.

 

Osnovne prednosti Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju za BiH su:

 

- Približavanje standarda EU za kvalitet proizvoda, što će dovesti do veće konkurentnosti bh. proizvoda i privatnog sektora;


- Postepeno uvođenje viših standarda zaštite potrošača, što će dovesti do povećane sigurnosti BiH potrošača;


- Veća konkurentnost na tržištu, što će potencijalno dovesti do snižavanja cijena i većeg izbora robe i usluga za građane BiH;


- Bolje predvidljivo poslovno okruženje zbog postepenog približavanja EU zakonima i standardima, što će dovesti do veće sigurnosti i povjerenja za (i domaće i strane) ulagače;


- Veća učinkovitost institucija,


- Više napretka na glavnim pitanjima, kao što je smanjenje stope zločina i korupcije, promovisanje reforme visokog obrazovanja, razvoj demokracije i ljudskih prava, promovisanje nezavisnosti medija i unapređenje transportne infrastrukture.

 

VEZANI TEKSTOVI:

 

http://depo.ba/clanak/131441/reforma-na-pola-puta-niko-ko-ne-zna-kako-je-u-bih-bolno-zaraditi-1-km-ne-bi-smio-raditi-u-javnoj-upravi

 

http://depo.ba/clanak/131072/korak-naprijed-ili-zabluda-jesu-li-realna-obecanja-premijera-fadila-novalica-o-smanjenju-doprinosa-na-plate

 

http://depo.ba/clanak/129274/sokantna-prica-sarajke-koja-je-prijavila-korupciju-prosla-sam-golgotu-ali-sam-ipak-pobijedila

 

http://www.depo.ba/clanak/128939/dokle-ce-evropa-trpjeti-bh-politicare

 

http://depo.ba/clanak/128321/srbija-tone-u-novi-mrak-da-li-je-demokratija-aleksandra-vucica-gora-od-tiranije-slobodana-milosevica

 

http://www.depo.ba/clanak/127992/cijena-bolnih-reformi-zasto-prosjecni-ceh-danas-zivi-tri-puta-bolje-od-prosjecnog-bosanca 

 

http://depo.ba/clanak/127626/nije-sve-bas-tako-crno-i-u-bih-se-moze-doci-do-sigurnog-posla

 

http://www.depo.ba/clanak/126839/udri-novinara-kazne-mena-kako-je-novinarsko-dostojanstvo-u-bih-prodato-za-prljave-stranacke-pare

 

http://www.depo.ba/clanak/126445/10-radikalnih-ekonomskih-rezova-za-spas-bih-sta-je-realno-a-sta-cista-iluzija

 

http://depo.ba/clanak/123067/godina-surovih-rezova-hoce-li-eu-kazniti-hrvatsku-zbog-sporog-provodenja-reformi

 

http://depo.ba/clanak/122710/dosta-je-bilo-kreditiranja-drzave-sta-se-sve-mijenja-uvodenjem-novog-nacina-placanja-pdv-a

 

http://depo.ba/clanak/122326/moze-li-nova-vlast-sprovesti-reforme-bajka-o-preporodu-bih-za-samo-cetiri-godine

 

http://depo.ba/clanak/122016/tracak-nade-u-novom-zakonu-kako-se-zaposliti-u-bih-bez-stele-i-partije

 

http://depo.ba/clanak/121690/bakirovo-obecanje-ludom-radovanje-moze-li-bih-nakon-izbora-dozivjeti-ekonomski-preporod

 

http://depo.ba/clanak/119902/evo-zasto-arapi-i-turci-tri-puta-vise-investiraju-u-srbiju-i-hrvatsku-nego-u-bih

 

http://depo.ba/clanak/119736/ima-li-to-igdje-u-svijetu-zasto-socijalnu-pomoc-u-bih-primaju-i-oni-kojima-ona-uopste-ne-treba

 

http://depo.ba/clanak/119408/evo-zasto-propadaju-bh-firme-hoce-li-bih-poput-hrvatske-i-srbije-mijenjati-placanje-pdv-a

 

http://www.depo.ba/clanak/119107/porezi-dole-zarade-gore-kako-da-svaki-bh-radnik-ima-minimalnu-platu-od-1-000-km

 

 

 

Tekstove iz prethodnog ciklusa na temu 'Evropske integracije i budućnost BiH' možete pročitati OVDJE.

 

 

 

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook