VIDEO/ ŠTA JE ZA UMJETNIKA TIJELO

Čemu tolika drama oko golog ljudskog tijela?! Ovo je čuveni performans Tomislava Gotovca usred Zagreba - prije 40 godina!

Kultura26.06.22, 12:14h

Čemu tolika drama oko golog ljudskog tijela?! Ovo je čuveni performans Tomislava Gotovca usred Zagreba - prije 40 godina!
Da li u slučaju performansa "Together" u Sarajevu zaista nije ispoštovana sva zakonska procedura oko organizacije jednog javnog događaja, posve je druga priča u odnosu na prašinu koja se podigla zbog golih tijela dvoje glumaca. A umjetniku, kao i glumcu, tijelo je često glavni alat za rad kojim se (kreativno) izražava...

 

 

 


- Ahahaha, koji fašistički primitivizam u Sarajevu, drama oko performansa koji uključuje golo ljudsko tijelo. U Zagrebu je to apsolvirano prije 40 godina - prokomentarisao je na svom Twitter profilu novinar Indexa Gordan Duhaček galamu koja se podigla nakon eksplicitnog performansa "Together", prekinutog sinoć intervencijom policije ispred Narodnog pozorišta.

 


Duhaček se u svom komentaru pozvao na čuveni performans svjetski priznatog umjetnika Tomislava Gotovca nazvanog "Zagreb, volim te!", koji je izveo u novembru davne 1981. godine, prošetavši centrom grada potpuno nag. U pojašnjenju ovog performansa se navodi:


- Kada je Grčki top oglasio zagrebačko podne, iz haustora Ilice 8 izašao je goli Tomislav Gotovac. Takav, posve izložen pogledima, stao je, raširio ruke i povikao: "Zagreb, volim te." Na svome pohodu prema Trgu Republike, klečao je i lijegao na prljavi ilički asfalt, ljubio ga i izjavljivao ljubav prema svome gradu. Stigavši na Trg, bio je uhapšen.


Mnogo decenija kasnije u Zagrebu je izlivena spomen ploča u formi petrasomatoglifa, posvećena Gotovčevom provokativnom performansu i umjetniku čiji su radovi danas obavezan dio izložbi svuda po svijetu, a među njima i u centru George Pompidou u Parizu, koji pokazuje najbolje od umjetnosti Istočne Evrope.   


Da li u slučaju performansa "Together" u Sarajevu zaista nije ispoštovana sva zakonska procedura oko organizacije jednog javnog događaja, posve je druga priča u odnosu na prašinu koja se podigla zbog golih tijela dvoje glumaca. A umjetniku, kao i glumcu, tijelo je često glavni alat za rad kojim se (kreativno) izražava i takvi performansi izvode se svuda po svijetu...


Stoga u kontekstu najnovijeg ludila u bh. prijestolnici podsjećamo na priču o umjetničkoj provokaciji Tomislava Gotovca prije više od 40 godina! 

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 66

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još