DAMIR MARJANOVIĆ/ GDJE SMO MI, A GDJE EVROPA

Davno smo digli ruke od Eurosonga... Bolje je da nas predstavljaju naši 'diplomatski znalci', što kukaju uz skute svjetskih lidera...

Showbizz21.05.21, 19:34h

Davno smo digli ruke od Eurosonga... Bolje je da nas predstavljaju naši 'diplomatski znalci', što kukaju uz skute svjetskih lidera...

PODIJELI NA

POVEZANI TEKSTOVI

'Neko mi, kao Hrvatu, želi reći da sam građanin drugog reda jer mi ne valja CIPS-ova prijava, dok se SDA-HDZ spašavaju u tom Domu naroda'

Onoga momenta kada prepustite strancima da odlučuju o vašoj domovini, budućno...

Kako je Konstrakta i njena pobjednička pjesma Beovizije posvađala ljude na mrežama

Dok se nižu pohvale i čestitke za novog predstavnika Srbije na Eurosongu, ner...

Davno smo digli ruke od Eurosonga... Bolje je da nas predstavljaju naši 'diplomatski znalci', što kukaju uz skute svjetskih lidera...

Izgleda da smo se pomirili da će naše jedino buduće pojavljivanje biti Bosana...

Dubioza na Euroviziji: Na sceni šest zgodnih, nabildanih, golih frajera... Svaki u rukama nosi po dvije zlatne zvijezde

Možda bi bilo bolje dati taj milion-dva npr. Jasmili Žbanić, Danisu Tanoviću ...

Smanjenje plata svim kantonalnim i federalnim zastupnicima koji dolaze iz Kantona Sarajevo za čak 50%... Može li proći?

"Tako u sinhronizaciji kantonalne i federalne vlade, u kojima vladaju suprots...

Marjanović iz srca: 'Ne zamjerite starom profesoru na patetici... Moja generacija je maturu trebala imati '93, razumijem vas...'

Sve će ovo nekad biti jučer, a sutra može biti bolje! Vjerujte, znam iz iskus...

Damir Marjanović uz fotografiju iz rata: Bili smo djeca, a bili smo vojnici, u nadi da naša djeca to nikada neće morati biti!

I krug se zatvorio a igre su zaigrali neki drugi, stariji, mudriji, koje, naj...

Neka se pojedinci ne prave ludi: Svi su znali zašto OVI respiratori ne mogu u jedinice intenzivne njege!

Ako se dokaže da je bilo koji od ovih respiratora korišten u tim jedinicama (...

'Ivana Marić je priznala da 'trojka' kadrove imenuje po drugarskoj osnovi - rade upravo ono što fakturišu drugima'

KO SDA Sarajevo izražava žaljenje zbog činjenice da "profesor Damir Marjanovi...

Marjanović o odluci Vlade KS: Da sam ja u kriznom štabu, išao bih i na strožije mjere

Ne bih svaljivao krivicu na ljude, oni se ponašaju ozbiljno koliko se ozbiljn...

24 SATA

'Godinama me je varala, možda joj ne pripadne ništa': Veliki intervju bijesnog Harisa Džinovića, otkrio svašta...

Procurila imena uhapšenih u BiH koji su tvrdili da znaju gdje je nestala djevojčica Danka, tražili 50.000 KM za informaciju

Upozorenje za korisnike: Još jedna lažna BH Telecom nagradna igra u BiH

'Pepcove' posude za kolače predstavljaju potencijalno ozbiljan rizik

Izgleda da smo se pomirili da će naše jedino buduće pojavljivanje biti Bosanac ili Hercegovka (i obratno), fenomenalnoga glasa i energije, pod zastavom neke druge europske zemlje. Kako bih volio da se prevarim i da pogriješim i da budem demantovan već sljedeće godine!

 

Prof. dr. Damir Marjanović donosi pogled na ovogodišnji Eurosong te zašto Bosne i Hercegovine već dugo nema na ovome događaju...

 

- Imamo jednu malu obiteljsku tradiciju, koju su nam usadili roditelji još u djetinjstva. Gledamo Eurosong, pravimo tabele, imamo favorite, navijamo. Ne odustajemo od toga čak ni u ovim godinama kada smo postali svjesni da je Eurosong postao komercijalno-politički-lobistički reality u kojem, nerijetko, kvalitet pjesme ostane u drugom planu.

 


No, i dalje nas to zabavlja i radujemo se našim druženjima i atmosferi koju mi napravimo oko cijele priče. Ove godine je to možda i „pojačano“, jer cijelu godinu nije bilo nekog ozbiljnijeg muzičkog zbivanja, pa se osjećamo kao osobe koje su nakon dugo vremena stavile kockicu čokolade u usta.


Elem, sinoć je bila druga noć, tj. drugo polufinale i, ukratko, izgledalo je ovako: malu apeninsku državicu San Marino predstavljala je eritrejska Italijanka zajedno sa američkim reperom. Nedugo nakon toga Češku je predstavljao mladi Čeh čiji su roditelji u Češku došli iz Angole a Grčku Grkinja koja trenutno živi u Holandiji. Za Austriju je pjevao mladić filipinskoga porijekla, a Švicarsku je predstavljao odlični Švicarac porijeklom iz Albanije, dok je Latviju predstavljala djevojka koja je ujedno i državljanka Litvanije.


Za divno čudo, od 10 pjesama koje su prošle dalje, bilo je bar sedam onih koje bi i nas troje zajedno izabralo! Nije bilo loše, dapače!


Eh da, Bosnu i Hercegovinu već deset godina (ako izuzmemo 2016.) NIKO NE PREDSTAVLJA! Za razliku od fudbala, košarke i, povremeno, nekih drugih sportskih natjecanja, ovdje ni ne pokušavamo. Davno smo digli ruke od toga da se prezentiramo Europi na ovaj način. Vjerovatno ne želimo da narušimo sliku koju su o nama izgradili naši „diplomatski znalci“ sjedeći uz skute pojedinih europskih i svjetskih lidera i kukajući kako im je teško, kao nikome do sada!


Izgleda da smo se pomirili da se naš novac ulaže u njihova odjela, skupocjene avionske letove i smještaje u hotelima, te da nam je to bolji diplomatski potez (a ne autogol) od slanja nekoga talentovanog klinca ili klinceze, ili možda iskusnih Bože, Damira, Almire i mnogih drugih (koji bi oduvali konkurenciju).


Izgleda da smo se pomirili da će naše jedino buduće pojavljivanje biti Bosanac ili Hercegovka (i obratno), fenomenalnoga glasa i energije, pod zastavom neke druge europske zemlje. Kako bih volio da se prevarim i da pogriješim i da budem demantovan već sljedeće godine!


Do tada, nakon sinoćnjih nastupa, padne mi na pamet ona rečenica od iz jedne stare Piščine monodrame kojom opisuje Italijana šibicara koji umjesto kuglice ispod praznih kutija šibica „valja“ maćku ispod lavor, na što Pišća „mudro“ konstatuje (bez imalo želje da to promijeni): gdje smo mi, a gdje je Europa! Nakon toga, uzme opet svije šibice i nastavi da ih valja sretan jer je za nas i to čudo! - napisao je Marjanović u komentaru na svom Facebook profilu.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još