OMER ČEVRA/ 5 DOGAĐAJA KOJI SU OBLJEŽILI 2019. GODINU

Emir Suljagić - pravi izbor na pravom mjestu, Radončić - nakon blata, čist čovjek, penzije - nikad više neće zakasniti...

Nedjeljni magazin25.12.19, 19:44h

Emir Suljagić - pravi izbor na pravom mjestu, Radončić - nakon blata, čist čovjek, penzije - nikad više neće zakasniti...
DEPO Portal je u ozračju kraja godine anketirao neke od učesnika javnog političkog, društvenog i kulturnog života u Bosni i Hercegovini - sa pitanjem kojih pet događaja je, prema njihovom mišljenju, obilježilo 2019.

 

 

Za Omera Čevru, političkog analitičara, poznatog i kao nekadašnjeg PR-a Saveza za bolju budućost, a koji je prvi učesnik naše ankete, ti događaji su sljedeći:


1. Zakon o PIO-u Federacije BiH spreman za imeplementaciju - od 1. 1. 2020. nikad više kašnjenja penzija!


Iako je Zakon o PIO Federacije usvojen u 2018. godini, Vlada Federacije na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem, uz veliki doprinos resornog ministra Veska Drljače, krajem 2019. godine uspješno je okončala zadnje aktivnosti koje su bile neophodne da bi Zavod za penzijsko invalidsko osiguranje konačno prešao na trezorsko poslovanje i tako izašao na “zelenu granu”. 


Ovom vrlo značajnom reformom penzije će u cijelini biti zaštićene budžetom, a ne samo doprinosima, kao što je decenijama bio slučaj. Kada znamo da se u Srbiji penzije smanjuju, a da je u Hrvatskoj potpuni kolaps penzionog fonda, ova Vladina reforma de facto znači da penzije, iako i dalje preniske za životni standard u našoj zemlji, penzionerima u Federacije BiH ipak nikad više neće kasniti, te će biti isplaćivane u punom iznosu do petog u svakom mjesecu. 


2. Imenovanje Emira Suljagića na mjesto v.d. direktora Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari


Ako se za nekoga može reći da Bosnu i Hercegovinu svim svojim bićem nosi na plećima, to je Emir Suljagić. Čovjek koji je na Općim izborima 2014. godine kao kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka dobio impozantnih 114.000 glasova, dijete Bratunca i Srebrenice, doktorant Univerziteta u Hamburgu, dopisnik iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, te autor knjige "Razglednice iz groba" koja je najprevođenija knjiga iz BiH poslije rata, bez sumnje je najsposobniji i najbolji kandidat za ovu izuzetno zahtjevnu i tešku poziciju vođenja Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. 


Čovjek se sa Emirom može politički slagati ili ne slagati, zbog njegovog čestog političkog manevrisanja, zbog toga što voli vlast, voljeti ga ili ne voljeti, ali Emir Suljagić je ipak slikom i prilikom istinski Bosanac i Hercegovac, intelektualac koji će značajno doprinijeti da se stanje u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari konačno popravi. Stanje, koje u ovom momentu nije nimalo dobro, što je sramota za našu državu. Pješačio  sam trodnevni Marš mira ove godine i u to sam se sam uvjerio. Emir, kao svjetski čovjek, relativno mlad i prodoran, sigurno će uspjeti naći neophodna financijska sredstava i projektne partnere, te uspostaviti modalitet upravljanja koji će osigurati da Memorijalni centar Srebrenica – Potočari ne bude mjesto na kojem će jednom godišnje, dok majke plaču nad nišanima, kolona vozila pod rotacijama bh. zvaničnika projuriti kroz napušteni grad, u kojem odavno više nema života. 


Memorijalni centar mora biti više od toga. Zato mislim da je Emirovo imenovanje velika stvar za budućnost Centra i Srebrenice.


3. Radončićeva tiha pobjeda


O predsjedniku SBB-a ne treba puno govoriti. Njegovi životni rezultati su svima vidljivi. Pokretač političke stranke koja će na Izborima 2014. godine postati druga najjača stranka u Federaciji, dok će on za člana Predsjedništva izgubiti za svega 30-tak hiljada glasova, dok je bilo preko 75.000 nevažećih listića, dokaz je da se radi o ozbiljnom i borbenom i neugodnom strategu koji trči na duge distance. 


Od političkih optužnica, montiranih procesa i najbrutalnijih propagandnih napada i kampanja, teško može bilo koji političar za sebe reći da je prošao golgotu kakvu je prošao Fahrudin Radončić. U poznatom hit filmu “Iskupljenje u Shawshanku” pogrešno i nepravedno osuđeni ugledni banker Andy Dufrejn na kraju filma iz zatvora je pobjegao tako što je puzao "500 metara kroz usku i prljavu kanalizacijsku cijev, da bi na drugoj strani izašao kao čist čovjek". Tako nekako ispada i slučaj sa Radončićem. 


Cijeli mandat proveo je boreći se za pravdu, koju je oslobađajućom presudom na kraju i dobio te iz blata, nakon velike borbe, izašao kao čist čovjek. Savez za bolju budućnost je prirodno zbog svega morao doživjeti određeni pad u podršci glasača, što se pokazalo na Izborima 2018. godine. 

 

Međutim, “kada to hoće” što bi naš narod rekao, odnos snaga je tako raspoređen da je SBB i dalje ostao jedan od ključnih faktora za formiranje vlasti i stabilizranje odnosa na svim nivoima. Tako će u decembru 2019. godine, formiranjem Vijeća ministara BiH, Fahrudin Radončić postati ponovo državni ministar sigurnosti, moralni i politički pobjednik kojeg su prilikom imenovanja hvalili čak iz opozicionih klupa, dok će SBB nastaviti da bude bitan kotač vladajućih struktura na svim nivoima u BiH i nastaviti davati svoj doprinos na euroatlanskom putu naše zemlje. 


4. Postignut sporazum između Predsjedništva BiH i ambasadora “Kvinte”- Tegeltija i Program reformi u paketu!


"Program reformi u BiH" diplomatskim putem je 24. decembra predat u sjedište NATO-a u Briselu, samo jedan dan nakon što je formirano novo Vijeće ministara na čijem čelu se nalazi kadar SNSD-a Zoran Tegeltija. Ovim je okončana jednogodišnja kriza zvana “ANP”. Najveći doprinos uspjehu pregovora ipak je dala međunarodna zajednica, odnosno ambasadori zemalja “KVINTE”, koji su, nakon što su bh. političari godinu dana razvlačili pamet građanima, rekli dosta, sjeli za stol sa članovima Predsjedništva i u roku od sat vremena riješili pitanje ANP-a, imenovanja predsjedavajućeg Vijeća Ministara i nove državne vlade! Za sat vremena je riješen problem koji politički vrhovi nisu bili u stanju riješiti godinu dana. 


To je potpuni apsurd i poražavajuća, ali i zabrinjavajuća činjenica za sve građane, jer je jasan pokazatelj da bez snažne međunarodne medijacije, bh. zvaničnici nisu u stanju doći do koncenzusa oko krupnih, fundamentalnih pitanja koja se tiču budućnosti Bosne i Hercegovine. 


Ko je na kraju pobijedio, a ko izgubio? To više niko ne zna, jer je uspješno stvorena šizofrena i vrlo konfuzna medijska atmosfera u kojoj svako tumači situaciju na sebi odgovarajući način. Može se jedino reći da pobijedio nije niko, dok je Bosna i Hercegovina izgubila godinu dana na njenom evropskom putu.


5. Bez incidenta završena prva Bh. povorka ponosa u Sarajevu - nismo “radikali” kako nas “susjedi” prezentiraju!


Povorka ponosa u Sarajevu je bio civilizacijski momenat, prilika da BiH pokaže svoj pravi identitet, koji se sastoji iz različitosti i raznolikosti svih njenih građana, koji imaju jednaka prava na postojanje. Održavanje povorke je poslalo u svijet jednu pozitivnu sliku o BiH, kao tolerantne zemlje koja uprkos ratnoj i tragičnoj prošlosti, ali i stavovima nekih “komšija” da je BiH opasna zemlja koja uzgaja islamske radikale, ipak drži do fundamentalnih demokratskih standarda i pripada multikulturalnoj Evropi! 


Pokazali smo da smo prije svega, tolerantni i da vjerujemo u osnovne slobode svakog građanina - na okupljanje i na promociju svojih stavova demokratskim, mirnim putem.  Pokazali smo da spadamo u klasu zemalja koje vrednjuju slobodu pojedinca i prije svega postoje da bi se osigurala sigurnost i prosperitet svih naših građana.


(DEPO Portal/ak)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još