FIZIOLOGIJA POSTA

Dobar ili loš za zdravlje: Šta se zapravo dešava u ljudskom organizmu tokom posta?

Hronika27.05.17, 10:40h

Dobar ili loš za zdravlje: Šta se zapravo dešava u ljudskom organizmu tokom posta?
Samo u konstantnom postu od nekoliko dana ili sedmica, tijelo pretvara proteine u energiju... To je tehnički opis onoga što se naziva „glad“ i to je naravno nezdravo, međutim...

 

Ključno pitanje za mnoge ljude u vezi posta odnosi se na to da li je post dobar ili loš za zdravlje. Odgovor na ovo pitanje zahtijeva brzi pregled onoga što se dešava u tijelu za vrijeme posta: fiziologija posta.


Promjene koje se javljaju na tijelu kao reakcije na post zavise od dužine kontinuiranog gladovanja. Tehnički, tijelo ulazi u stanje gladovanja osam sati i na taj način nakon zadnjeg obroka crijeva završavaju apsorpciju hranjivih tvari. 


U normalnom stanju, glukoza koja je pohranjena u jetri i mišićima, predstavlja glavni izvor energije za tijelo. Kasnije, brzo nakon što nestanu zalihe glukoze, masnoće postaju sljedeći izvor energije. Male količine glukoze se „proizvode“ drugim mehanizmima u jetri. 


Samo u konstantnom postu od nekoliko dana ili sedmica, tijelo pretvara proteine u energiju, piše Hayat.ba.


To je tehnički opis onoga što se naziva „glad“ i to je naravno nezdravo. Radi se o otpuštanju proteina i razgradnji mišića, što je razlog zašto ljudi koji gladuju izgledaju mršavo i postaju vrlo slabi. 


Ramazanski post se proteže od zore do sumraka, dakle postoji dovoljno prilika za obnavljanje energije (obroci pred zoru i u sumrak). To osigurava progresivni, blagi prijelaz s korištenja glukoze na masti kao glavni izvor energije, te će se spriječiti razgradnja mišića. 


Korištenje masti za energiju pomoći će vam da smršate, očuvate mišiće i dugoročno smanjite razinu kolesterola. Osim toga, gubitak težine rezultira kontrolom dijabetesa i smanjuje krvni tlak. Proces detoksikacije čini da se tijelo oslobodi svih otpadnih masnoća. 


Nakon nekoliko dana posta, u krvi se pojavljuju više razine određenih hormona, što rezultira boljom razinom budnosti i boljim mentalnim blagostanjem. 


Uravnotežena prehrana i unos tekućine je važan između posta. Bubrezi su učinkoviti u održavanju vode i soli (natrij i kalij) u tijelu. Međutim, oni se gube znojenjem.


Kako bi spriječili raspad mišića, obroci moraju sadržavati odgovarajuće količine „energetske hrane“, kao što su ugljikohidrati i neke masti. 


Dakle, uravnotežena prehrana s primjerenim količinama hranjivih tvari, soli i vode od vitalne je važnosti.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook