PODIJELI NA:

28.10.22, 10:00h

Ja sam iz Krajine, zemlje kestena



Gledajte domaću produkciju na kanalu CTV (Cinema TV), prvom specijaliziranom filmskom kanalu u BiH. Kanal možete gledati i na Moja TV uz mjesečnu naknadu od samo 1 KM.
Ja sam iz Krajine, zemlje kestena (režija Jasmin Duraković, 2013)


Omer se vraća u svoj zavičaj i tamo sreće prijatelja iz mladosti, bivšu ljubav, majku i oca kojeg nikada nije vidio u životu. Stalno se vraća jednoj pjesmi i historiji Krajine koji je granica Istoka i Zapada. Historijski događaji se sudaraju sa sudbinom junaka ove priče filma koji su u vrtlogu ljubavi, mržnje ali pomirenja i nade u bolju budućnost.
Ljubav, osveta, bijes, inat, ponos, zaguljenost i praštanje su vodilje u labirint sudbine Krajišnika i sve to u čudesnim i nikada dosad, na ovaj način, filmovanih pejsaža tog kraja, a naročito rijeke Une.


Film se bavi krajiškim pričama i legendama, ali i historijskim događajima iz prošlosti – pričom o beg Bešireviću i dvorcu Ostrožac, sudbinom Huske Miljkovića, Cazinskom bunom, kao i ulogom krajiških familija poput Pozderaca u ovim vremenima. Također, film se jedinom dijelom bavi i događajima iz posljednjeg rata. Film je najvećim dijelom sniman na području Bosanske krajine, a svoju uspješnu premijeru imao je i u Velikoj Kladuši. Scenarij za ovaj film napisao je Mirsad Ćatić Čuperak, koji je ujedno i producent filma. Ovo je igrani film međunarodno priznatog bosanskog reditelja Jasmina Durakovića.


U filmu igra velika glumačka ekipa: Edhem Husić, Vanesa Glođo, Mirsad Tuka, Nikolina Jelisavac, Minka Muftić, Adnan Hasković, Zijad Bajrić, Muharem Osmić, Armin Ćatić, Reshad Strik, Amra Silajdžić, Uranela Agić, Erna Begetović, Tamara Simić, Samra Menzilović – Ćatić, Njegica Balorda, Mirsad Solaković i djeca Azer Ćatić i Amira Džigumović.

Direktori fotografije su Adnan Hodžić i Muharem Osmanović, scenograf je Vanja Miholjčić, šminku je uradila Vesna Trogrančić, kostimografi su Adisa Vatreš i Neira Sinanbašić, montažer Fadil Komarica, dok je autor muzike Davor Sučić (alias Sejo Sexon).


Produkciju ovoga filma je vodio UG „Bosland“, u suradnji sa producentskim kućom „Flash“, tv kućama BHRT i Cinema TV.

 

(DEPO Portal/ak)



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!