PODIJELI NA:

16.11.16, 16:39h

Gledajte prvi igrani film u BiH snimljen u Mostaru


Prvi igrani film ikada snimljen na području BiH snimljen je u Mostaru 1916. godine. Riječ je o mađarskoj melodrami ''Szulamit'' koja govori o srednjovjekovnoj djevojčici. U filmu redatelja Eugena Illesa, njemačkog redatelja i pisca mađarskog podrijetla, djevojka Szulamit se izgubi u planinama i pada u bunar.  Spasi ju ratnik Abšalom pa se dvoje mladih zaljube. Iako Junak obeća oženiti djevojku, zbog tadašnjih sukoba i borbom za prevlasti priča će se zakomplicirati.

 

Illes (1877. - 1951.), koji je radio i kao snimatelj, zaslužan je za uspjeh čak 120 njemačkih filmova, a bavio se i prodajom mađarskih filmova u Njemačkoj. Tijekom Prvog svjetskog rata, snimio je nekoliko tisuća metara dokumentarnog materijala. 

 

Film traje 44 minute, a u njemu glume Bela Bátori, Kertesz Desider, Alice Sera, Maria Szepes i Ica von Lenkeffy.Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!