PODIJELI NA:

24.09.19, 16:36h

Filmsko blago BiH: Pahuljica

„Pahuljica“ 
režija: Vera Crvenčanin
Igraju: Aida Čikić i Dobrica Stefenović
Kamera: Mihajlo Murko
Produkcija: Sutjeska film, 1966


Kratki dječji antiratni igrani film „Pahuljica“ nastao je prema priči Skendera Kulenovića i u režiji Vere Crvenčanin, supruge velikog pisca porijeklom iz Bosanskog Petrovca.


Film je priča o djevojčici čiji bezzbrižni svijet igre biva zamjenjen surovom borbom za preživljanje u zbijegu pred njemačkim vojnicima u vrijeme Drugog svijetskog rata.  Urađen kao nijemi film, on svoju snagu crpi u vizuelnosti i montažnom postupku, po čemu podsječa na rusku filmsku školu prije ali tokom socrealizma. Film je antiratna parobola o stradanju nevinih u užasu rata koji ne štedi nikoga, pa ni djecu, što je česta tema književnog stvaralaštva velikog bosansko-hercegovačkog književnika Skendera Kulenovića.


Od njega je manje poznata Vera Crvenčanin, koja se zvanično smatra kao prva filmska rediteljica u nekadašnjoj Jugoslaviji. Bila je glumica Narodnog pozorišta u Sarajevu, ali nakon Drugog svijetskog rata počinje da radi kao filmska rediteljica u nekadašnjoj velikoj beogradskoj filmskoj kući „Avala film“.


Nakon smrti supruga Skedera Kulenovića, dugo je čuvala sjećanje na velikog pisca i svog životnog suputnika. Umrla je 2013. godine u Beogradu.


Film „Pahuljica“ nastao je u produkciji „Sutjeska filma“ i danas se nalazi u katalogu Filmskog centra Sarajevo.

(fcs)

 

 



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!