PODIJELI NA:

08.03.21, 10:09h

Večeras na CTV BiH: Čefurji Raus!

 

O životu ljudi na margini talentovani Goran Vojnović napisao je višestruko nagrađivani roman a potom snimio i film koji je bio regionalni kino hit. Ne progovara u ime bilo koga već se isključivo bavi temama koje njega tište. Hronika ljubljanskog naselja Fužine pretočena u filmsku priču o letargiji, željama i izostanku snage za njihovo ostvarenje nastala jeu produkciji Arsmedia iz Ljubljane, dok je koproducent produkcija DEPO iz Sarajeva.
 

 Svojevremeno, u prvim sedmicama prikazivanja film "Čefurji raus!" je pogledalo preko 55 hiljada gledatelja u Sloveniji. Ovo izuzetno filmsko ostvarenje rediteljski potpisuje i autor istoimenog bestselera Goran Vojnović koji je u literarnu i filmsku formu pretočio iskustvo drugog i drugačijeg ,došljaka, južnjaka ili čefura u Sloveniji.Iako piše knjige i snima filmove o o identitetskim traumama, Vojnović vlastitih problema sa njima nema jer je kreirao lični savez nesvrstanih čiji je doživotni član. Uz činjenicu da je reditelj i scenarista uz njegovo ime obično stoji da je jedan od najprogresivnijih glasova regionalne književnosti.

 

 U ispovjednoj formi, kroz priču mladića čiji su se roditelji doselili iz Bosne, film detektira sveprisutnu ksenofobiju u slovenskom društvu posebno prema doseljenicima iz zemalja bivše Jugoslavije koji su nerijetko, stereotipno obilježeni kao primitivni, nekulturni, neobrazovani i neprilagođeni ljudi. Reditelja je ova tema posebno privukla jer je i sam porijeklom iz Bosne te je odrastao u istom naselju u kojem se odvija radnja filma - ljubljanskim Fužinama.

 

Glavne uloge u filmu sjajno su odigrala četvorica mladih naturščika, Benjamin Krnetić, Dino Hajderović, Ivan Pašalić, Jernej Kogovšek, a zaulogu oca glumac Emir Hadžihafizbegović dobio je niz priznanja. U manjim ulogama pojavljuju se i Mustafa Nadarević, Darija Lorenci, Mediha Musliović, Moamer Kasumović, Milan Pavlović te slovenski glumci Jernej Šugman i Polona Juh. Vojnović je na scenariju za film sarađivao s književnikom i akademikom Abdulahom Sidranom. Muziku u filmu potpisuje Dubioza Kolektiv.

 
Ne propustite film mjeseca na CTV BiH, koji je dostupan na Telemacu i Super TV.

 

CTV BiH dostupna je i na zahtjev po cijeni od 1 KM korisnicima paketa Moja TV.


(DEPO Portal/ak)

 

 Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!