PODIJELI NA:

04.09.20, 13:13h

Kad je Ilidža bila bosanski Nashville

 

Znate li ko je bio Damjan Babić? Za „Nacionalnu klasu“ to objašnjava doktor i osnivač grupe „Nervozni poštar“ Fadil Šabović, ali govori i o tome kakva je uloga bila Hrasnice i tamošnjeg Doma kulture za razvoj Ilidžanskog festivala, ali i njegove čuvene rock-country grupe
 

Fadil Šabović  bio je osnivač čuvenog ilidžanskog rock-country benda „Nervozni poštar“. Za „Nacionalnu klasu“ priča o prvim nastupima ovoga benda, ali i nepoznatim pričama o nastanku Ilidžanskog festivala narodne muzike.  

 
Nacionalna klasa“ je novi TV/online dokumentarni serijal koji premijerno možete gledati na DEPO Portalu i kablovskoj TV stanici CTV BIH. 
 

Projekat je posvećen dokumentarnim pričama iz BiH i na nasvakidašnji način predstavlja lokalne zajednice, male ljude i njihove projekte, uspješne privrednike, brendove, ali i kulturne i historijske vrijednosti iz dalje i bliže prošlosti BiH. Priče i ljude ekipa ovoga serijala pronalazi svuda oko nas, jer puno toga što imamo je neka vrsta zaboravljene ili zapostavljene „nacionalne klase“ ove zajednice i zemlje.

 

Ove sezone je planirano snimanje i emitiranje 24 epizode serijala na platformama medijske grupacije DEPO (DEPO Portal/DEPO TV, CTV BiH), u trajanju od 27 minuta. 

 

 Ulogu domaćina i „moderatora“ u ovome serijalu ima Tarik Karačić, do sada poznat u javnosti kako muzičar i vlasnik kultnog sarajevskog kluba „Jazzbina“.


Prva epizoda pod naslovom „Zaturena Ilidža“ donosi priču o uništavanju drevnih arheoloških nalazišta na Butmiru, banji za "kokuze", priču o Ilidžanskom festivalu i „Nervozom poštaru“, igranakama u nekadašnjem Domu kulture Hrasnica, ali i priče o konju sa Vrele Bosne koji se vozao sarajevskim tramvajem i Yu Cafe-u, klubu  koji čuva image nekadašnje Ilidže. U emisiji govore i pjevaju: Samir Avdić, Fadil Šabović, Lidija i Zvonimir Basista, Emin Mahutović Peki, Selver Zečirović i Saša Ćirić.

 

Cijelu epizodu "Zaturena Ilidža" možete gledati OVDJE!

 

 Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!