PODIJELI NA:

17.09.16, 11:26h

Film dana CTV: Marina (2013)

Marina, istaknutog filmskog pisca i redatelja Stijn Coninxa, je film koji obrađuje istinitu priču o mladom italijanskom imigrantu, Rocco Granati, sinu rudara, koji je pratio žari svoje strasti prema muzici. Film je baziran na sjećanjima iz mladosti poznatog italijanskog pjevača Rocca Granate. Uprkos trenutnoj društvenoj situaciji kao i žestokom protivljenju njegovog oca Salvatora, nailazeći na mnoge prepreke i osuđivanja, Rocco nastavlja da živi svoj san. Predivno ispričana borba Rocca kao stranca, imigranta u novoj državi i njegovo ograničeno poznavanje mjesta gdje se doselio ne ostavlja gledaoce ravnodušnima. 


Biografski film Marina prati priču pjevača, koji se kao mali sa svojim roditeljima odselio u Belgiju. Glavne uloge u filmu glume Matteo Simoni kao Rocco Granata, Evelin Bosmans kao Helena, Donatella Finocchiaro kao Ida i Luigi Lo Cascio kao Salvatore Granata. Veći dio filma je na italijanskom jeziku iz razloga što roditelji Rocca Granate nisu poznavali flamanski jezik. 


Belgijski redatelj Stijn Coninx  poznat je po filmovima Koko Flanel (1990),  Daens (1992) i Marina (2013).  Film Daens iz 1992 godine je nominovan za oskara, a film Marina osvojio je brojne nagrade na raznim međunarodnim filmskim festivalima, među kojima su nagrade za najbolji film, najbolju režiju kao i za najbolji scenario.

Film je pri prikazivanju pokupio mnoge pozitivne kritike. Interesantno je napomenuti da je glumac Matteo Simoni, za potrebe ovoga filma, morao da nauči italijanski jezik kao i to da u filmu možemo vidjeti cameo nastup Rocca u ulozi prodavača harmonika koji je njemu prodao njegov prvi instrument.


Ovu izvanrednu biografsku dramu, snimljenu po istinitom događaju, gledajte danas (17.09) u 15:30 sati na prvom filmskom kanalu u BIH Cinema TV.

 

Program CTV BIH možete pratiti na Telemachovoj digitalnoj platformi, Logosoft IPTV platformi Super TV, BH Telecomovoj platformi Moja TV te nizu drugih kablovskih i digitalnih platformi u BIH. Od svojih operatera tražite pristup programu CTV BiH.

 

Više o našem TV programu saznajte na Facebook stranici Cinema TV.



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!