PODIJELI NA:

31.08.16, 14:08h

Film dana CTV BiH: Tihi spavač

Večeras (31.08) u 20:15 ne propustite kriminalističku dramu "Tihi spavač" samo na CTV BiH!

 

Drama “Tihi spavač” (1992) je priča o krizi srednjih godina jednog pristojnog i izuzetno odgovornog dilera sa Manhattan-a. John LeTour (Willem Dafoe), junak ove priče, je jedan od dva dilera koji rade za Annu (Susan Sarandon) i opskrbljuju  drogom eksluzivnu klijentelu u bankarskom i financijskom sektoru. Dok Anna razmišlja o napuštanju dilerskog svijeta i pokretanju sopstvene kozmetičke linije, John, koji pati od nesanice, potpuno gubi perspektivu u životu…

 

 

Paul Schrader već poznaje svijet nesanice, žudnje i ovisnosti. “Tihi spavač” je, poslije fimova “Taksist” (1973), za koji je pisao scenarij, i “Američki žigolo” (1980), zadnji film njegove trilogije o otuđenim noćnim radnicima.  Glavni lik svakog od ovih filmova mijenja se od bijesnog, preko narcisoidnog, zatim uznemirenog i mučnog lika, do osobe koja se krije iza maske površnosti.

 

 

Film je ispunjen umorom i tugom. Zabava je već davno završena za ove narkiće koji se približavaju srednjim godinama. Pošto su preživjeli u tom svijetu, bili iskreniji i pametniji od većine, u znak zahvalnosti dobivaju priliku da nastave da rade posao, iako su još davno trebali biti zamijenjeni novom generacijom gubitnika.

 

 

“Tihi spavač” je primjer modernog pristupa na klasični film noir. Svi pričaju promišljeno i kodirano, i ne otkrivaju svoje karte. Schrader režira ovaj film sa predvidljivom smjelošću – čovjek je ništa ako nije pretjerano uvjeren u svoje stilističke izbore.

 

 

Premijera ovog filma bila je na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu u februaru 1992. godine.  Film je stekao pozitivne recenzije i dobio razne nominacije.

 

 

Program CTV BIH možete pratiti na Telemachovoj digitalnoj platformi, Logosoft IPTV platformi Super TV, BH Telecomovoj platformi Moja TV te nizu drugih kablovskih i digitalnih platformi u BIH. Od svojih operatera tražite pristup programu CTV BiH.

 

Više o našem TV programu saznajte na Facebook stranici Cinema TV.



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!