PODIJELI NA:

14.11.15, 22:53h

OSAM I POL / CTV FILM DANA

, Otto e mezzo, ili Osam i pol (1963.) film je poznatog režisera Federica Fellinija.

 

U nevjerovatnom spoju satire i groteske, filmu koji se smatra jednim od najboljih djela Fellinija, kao i jednim od najboljih filmova ikada u svijetu kinematografije, sve se vrti oko metafilmske dosjetke u kojoj jedan italijanski redatelj traži inspiraciju za svoj novi film. Guido Anselmi (Marcello Mastroianni), poznati italijanski redatelj pati od „redateljske blokade“. Zaglavljen u svom novom naučno fantastičnom filmu koji sadrži prikrivene autobiografske reference, gubi interes zbog umjetničkih i bračnih problema. Kako se Guido neodlučno bori za rad na filmu, niz prisjećanja i snova preklapaju se sa njegovim sjećanjima i fantazijama...

 

Glume: Marcello Mastroianni (Guido Anselmi), Claudia Cardinale (Claudia), Anouk Aimee (Luisa Anselmi), Sandra Milo (Carla), Rosella Falk (Rossella) i dr.

 

Federico Fellini je bio italijanski filmski redatelj i scenarista. Poznat po svom specifičnom stilu koji spaja fantaziju i barokne prikaze priznat je kao jedan od najutjecajnijih redatelja svih vremena. U svojoj karijeri koja je trajala skoro pedeset godina Fellini je osvojio Zlatnu palmu, najprestižniju nagradu koja se dodjeljuje jednom godišnje na Filmskom festivalu u Cannesu u Francuskoj, nominiran je za ukupno dvanaest Oscara, i režirao četiri filma koji su osvojili Oscara u kategoriji za najbolji strani film. Oscara za najbolji strani film dobili su filmovi: Cesta (1954.), Cabirijine noći (1957.), (1963.) i Amarcord (1973.).

 

Fellini kao jedan od najvećih italijanskih modernih redatelja stvorio je neponovljivi filmski stil kombinirajući nadrealni karneval i oštru društvenu kritiku. Film Amarcord (1973.), njegova najpopularnija i najpristupačnija monografija o mračnom nostalgičnom djetinjstvu, je sjajan za njegov opus. Osam i pol (1963.), kolaž sjećanja, snova i fantazija o redateljskoj umjetničkoj krizi, smatra se njegovim remek djelom. U svojoj ranoj karijeri Felini radio je kao scenarista za pionira, neorealistu Roberta Rossellinija, kao i karikaturist za novine u poslijeratnom Rimu. Nakon svojih prvih radova, poput filma I vitelloni (1953.), odvojio se od neorealističkih političkih ograničenja filmom La strada ili Ulica (1954.). Od tada je hrabro istraživao svoje opsesije cirkusom, društvenim propastom, duhovnim iskupljenjem i, najkontraverznije, ženama u filmovima Cabirijine noći (1957.), Giulietta od duhova (1965.) i  Brod i dalje plovi (1983.).

 

Godine 1993. nagrađen je počasnim Oscarom "kao priznanjem za njegova kinematografska dostignuća koja su zapanjila i zabavljala publiku diljem svijeta” na 65. godišnjoj dodjeli Oscara u Los Angelesu.

 

CTV, prvi filmski TV kanal iz BiH, možete gledati na kablovskim i IPTV platformama HS, Moja TV, Super TV. Tražite i od vašeg operatera da vam omogući gledanje CTV!

 



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!