PODIJELI NA:

05.04.15, 19:28h

Hit komedija na Depo Zoni : “Čefuri raus!“ sa fantastičnim Emirom Hadžihafizbegovićem

Ljubitelji sedme umjetnosti širom svijeta, od nedjelje 5. aprila, na Depo Zoni mogu pogledati hit komediju "Čefuri raus!", Gorana Vojnovića sa jednim od najznačajnijih regionalnih glumaca Emirom Hadžihafizbegovićem. Podsjećamo, bh. glumac je za ulogu oca koju tumači u filmu nagrađen na međunarodnom filmskom festivalu u Cottbusu. 

Uz njega, glavne uloge u filmu odigrala su četvorica mladih naturščika, Benjamin Krnetić, Dino Hajderović, Ivan Pašalić, Jernej Kogovšek, a u manjim ulogama pojavljuju se Mustafa Nadarević, Darija Lorenci, Mediha Musliović, Moamer Kasumović, Milan Pavlović te slovenski glumci Jernej Šugman i Polona Juh. 

Vojnović je na scenariju za film sarađivao s književnikom i akademikom Abdulahom Sidranom. Producent je Arsmedia iz Ljubljane, dok je koproducent DEPO iz Sarajeva.

Jednako kao i Vojnovićev bestseller "Čefuri raus!" iz 2008. godine za kojeg je nagrađen, među ostalim, i Prešernovom nagradom, film je u Sloveniji naišao na veliki interes publike, ali i gledalaca u drugim zemljama regiona. Film se na duhovit, a u isto vrijeme i tužan način, bavi temom margine i manjine, identiteta „drugih“ i „drugačijih“ u kontekstu većinske nacionalne zajednice kroz sudbinu doseljenika u Sloveniju, pogrdno nazvanih čefuri.

U ispovjednoj formi, kroz priču mladića čiji su se roditelji doselili iz Bosne, film detektira sveprisutnu ksenofobiju u slovenskom društvu posebno prema "Balkancima“, "južnjacima“, odnosno doseljenicima iz zemalja bivše Jugoslavije koji su nerijetko, stereotipno obilježeni kao primitivni, nekulturni, neobrazovani i neprilagođeni ljudi. Reditelja je ova tema posebno privukla jer je i sam porijeklom iz Bosne te je odrastao u istom naselju u kojem se odvija radnja filma - ljubljanskim Fužinama. Zahvaljujući romanu "Čefuri raus!", Vojnović je postao jedan od najčitanijih slovenskih pisaca proteklih nekoliko godina, a prije filmskog platna priča je zaživjela i na pozorišnim daskama u obliku monodrame. 

---

Najbolje filmske trenutke doživite uz Depo Zonu i Distrify VOD platformu! Premijerne hit filmove sa Balkana gledajte za samo 2,62 EUR mjesečno!



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!