ZAŠTO JE ZEMALJSKI MUZEJ ODBIO POMOĆ AUSTRIJSKIH INSTITUCIJA KULTURE

BUSULADŽIĆ: Mi inače ne komuniciramo putem maila, možda ovih dana neko od uposlenika provjeri poštu...

Arhiva12.11.12, 17:35h

Nakon što je bh. udruženje studenata u Beču, Collegium Bosniacum, saopštilo da im niko iz Zemaljskog muzeja BiH nije odgovorio na čak četiri dopisa s ponudom pomoći od austrijskih institucija kulture, oglasio se i direktor muzeja, Adnan Busuladžić koji je izjavio da osoblje muzeja ne komunicira putem maila i da se većina mailova ionako vrati pošiljaocu!

adnan busuladzic

Predstavnici Udruženja Collegium Bosniacum iz Beča su još u decembru 2011. godine zatražili podršku od brojnih austrijskih institucija da bi spriječili zatvaranje Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, navodi se u informaciji ovog udruženja.

nikšić
Umjetnik Damir Nikšić je u razgovoru za Avaz potvrdio da želi organizirati konferenciju na kojoj će biti izneseni prijedlozi za spas Zemaljskog muzeja.

- Svađali bismo se s pojedincima ako treba i upirali prstima u njih dok nam ne otpadnu. Žele plaće, a nisu u stanju odgovoriti na mailove koji su im mogli spasiti radno mjesto, koje, čini se, nisu ni zaslužili - zaključio je Nikšić.

Prvi odgovori su radi božićnih i novogodišnjih praznika stigli početkom nove godine, te su svi dopisi putem elektronske pošte proslijeđeni direktno Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine.

No, prema riječima direktora Zemaljskog muzeja Adnana Busuladžića, ova institucija nema nikakvih saznanja o dotičnim dopisima budući da oni inače - ne komuniciraju putem elektronske pošte!

- Mi službeno ni s kim ne komuniciramo preko maila. Većina mailova se vrati, jer dolaze u enormnim količinama, ali mene zvanično niko nije obavijestio. To će možda ovih dana vidjeti neko od naših uposlenika. Vjerovatno je riječ o nekoj donaciji, stoga, ako taj mail dođe do nas, mi ćemo se, naravno, zahvaliti na pomoći - kazao je Busuladžić jučer u razgovoru za Dnevni avaz.

Nakon što je direktor muzeja izjavio da nema informaciju o navedenoj spremnosti austrijskih institucija da pomognu, DEPO Portal kontaktirao je Alena Velagića, predsjednika Collegiuma Bosniacuma, udruženja od kojeg je i potekla ideja o traženju pomoći za muzej.

- Da, mi smo i zvanično potvrdili da je Republika Austrija voljna pomoći da se od Zemaljskog muzeja napravi muzej po modernim svjetskim standardima. Trenutno pokušavamo organizirati pres konferenciju na kojoj će iznijeti plan za spas Zemaljskog muzeja, a zasad mogu samo potvrditi i da smo dobili podrška od samog predsjednika Republike Austrije. Naš poznati umjetnik Damir Nikšić s nama usko radi na ovom projektu, a uskoro ćemo javnosti predočiti i sva četiri dopisa austrijskih institucija koja smo proslijedili na mail Zemaljskog muzeja BiH, rekao je Velagić za DEPO.

Ono što u cijeloj priči najviše iznenađuje jeste činjenica da u današnje doba kad se komunikacija uglavnom svodi na elektronsku poštu, društvene mreže i pametne telefone, osoblje najviše kulturne institucije u BiH ne provjerava mailove te da isto otvoreno i priznaju u javnosti.

Zaključak koji se izvodi iz navedenog jeste da je ovo samo još jedna potvrda (ne)rada zaposlenih u državnim institucijama koji su navikli da lagodno žive na račun države i poreznih obveznika.

Nažalost, nemarom države, političara te, kako se na kraju vidi, i samih uposlenika, građani i turisti sada samo mogu zuriti u natpis 'Muzej je zatvoren' izvješen iznad vrata Zemaljskog muzeja BiH.

(DEPO/E Murić)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook