Mnogi domaćinstva i dalje koriste drva za grijanje, a stručnjak Sergej Čajkin objašnjava koje vrste drveta su najefikasnije za toplotu i ekonomičnost. Prema njegovim riječima, najbolji izbor su tvrde vrste drveta – hrast, grab i jasen, jer gore duže, daju više toplote i sporije se troše.
Koje vrste drveta su najisplativije
Tvrda drva (hrast, grab, jasen) – najefikasnija su za peći i kotlove, sagorevaju sporo i daju visoku temperaturu.
Srednje tvrda drva (breza, jova) – gore brže i zahtevaju češće dodavanje u peć.
Meka drva (bor) – jeftinija su i lako se pale, ali su pogodna samo za kratkotrajno loženje, posebno u „buržujkama“.
Savjeti za različite vrste grijanje
Za peć: Najbolje je koristiti tvrda drva. Meka i srednja (poput bora i breze) mogu zaprljati dimnjak i oslabiti promaju.
Za peć na čvrsto gorivo: Ako je potrebno kratkotrajno zagrijavanje, bor može poslužiti, ali za dugotrajno grijanje ipak su bolja tvrda drva.
Za kamin:
Kod otvorenog kamina ne preporučuje se bor, jer iskre i komadići uglja mogu ispadati.
Kod zatvorenog kamina breza i bor mogu pocrniti staklo vrata.
(Blic/DEPO PORTAL/af)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook