Svi volimo kada nam veš lijepo miriše. I stalno tražimo omekšivač koji će učiniti da nam veš ljepše i duže miriše.
A kada ga pronađemo, često nam se čini da miris brzo ispari, ponekad čak i dan nakon što smo oprali veš.
Često je to vrlo jednostavan razlog – mala greška koju većina ljudi pravi. U želji da nam veš lijepo miriše, često stavljamo previše omekšivača.
A da bi njegov miris trajao danima, ključno je da ne stavljamo previše veša u mašinu i da koristimo tačno propisanu dozu omekšivača.
Ako stavimo previše veša, omekšivač se ne može ravnomjerno rasporediti. A ako stavimo previše omekšivača, može začepiti vlakna tkanine i oslabiti miris.
Još jedna stvar je veoma važna. Potrebno je redovno čistiti mašinu, kako se prljavština ne bi miješala sa svježim mirisom.
Najveća greška: Previše veša u mašini
Međutim, jedna od najvećih grešaka, koju skoro svi pravimo, jeste stavljanje previše veša u mašinu.
Naime, kada je bubanj pun, odjeća nema dovoljno prostora da se slobodno kreće, pa voda i omekšivač ne dopiru podjednako do svakog komada. Rezultat je neravnomjerno opran veš.
Pravilo: Trebalo bi da ostavite barem širinu dlana praznog prostora na vrhu bubnja jer ta mala razlika pravi veliku razliku.
Više omekšivača ne znači jači miris
Mnogi ljudi misle da ako stavimo više omekšivača, naš veš će jače mirisati. U stvari, dešava se suprotno.
Kada pretjeramo sa omekšivačem, on se ne ispira dobro već se taloži na tkanini i stvara sloj koji sprječava odjeću da upija vodu i miris.
Kao rezultat toga dobijamo ljepljivu tkaninu umjesto mekog veša, iako je svježe opran.
Zato uvijek koristimo poklopac kao mjeru ili, ako imate, mjernu šolju, i pratite uputstva na pakovanju.
Neočišćena mašina takođe bi mogla biti krivac
Ako već sve ovo radite, a vaš veš i dalje ne miriše kako bi trebalo, moguće je da niste dugo čistili mašinu.
Naime, u odjeljku za deterdžent, gumi na vratima i bubnju, vremenom se nakupljaju ostaci praška, omekšivača i buđi.
Sve ove naslage, pored toga što stvaraju neprijatan miris, neutrališu i miris omekšivača.
Zbog toga, mašinu za veš čistite jednom mjesečno. Takođe možete pokrenuti prazan ciklus na najvišoj temperaturi sa šoljom sirćeta ili sode bikarbone.
Važno je i kako sušite veš
Veš ne bi trebalo dugo da bude u mašini jer se u njega upija vlaga i buđ i miris postaje neprijatan.
Čim mašina završi sa radom, izvadite veš i raširite ga, po mogućstvu na svježem vazduhu.
Takođe treba izbjegavati dugo izlaganje jakom sunčevom svjetlu ili sušenje na visokim temperaturama u mašini, jer miris omekšivača može da ispari usljed toplote.
Glavni razlog što omekšivač slabo miriše nije njegova loša formula, već način na koji peremo veš. Najveća greška je pretrpavanje mašine i pretjerano korišćenje deterdženta, što blokira dejstvo omekšivača. Kada se pravilno dozira i ostavi dovoljno prostora u bubnju, veš će biti i mekan i mirisan.
(Krstarica/DEPO PORTAL/ad)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook