KUIP KS IZVRŠIO NADZOR

Inspektori kontrolisali 25 ćevabdžinica u Sarajevu: Evo šta su otkrile analize

Hronika03.10.25, 09:51h

Inspektori kontrolisali 25 ćevabdžinica u Sarajevu: Evo šta su otkrile analize
Inspektori za hranu na području Kantona Sarajevo nastavljaju redovne kontrole iz svoje nadležnosti kod subjekata u poslovanju s hranom kako bi se osiguralo da higijenski standardi u pripremi hrane budu na najvišem nivou

 

Na osnovu plana službenih kontrola Inspektorata sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo, tokom septembra, inspektori za hranu su izvršili inspekcijske nadzore u 25 ugostiteljskih objekata tipa ćevabdžinica na području Kantona Sarajevo. 

 

Službene kontrole podrazumijevale su kontrolu higijene procesa rada, analizu briseva radnih površina, opreme i pribora, te mikrobiološku kontrolu zdravstvene ispravnosti hrane u saradnji sa Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

 

Rezultati kontrola pokazali da su svih 68 ispitanih uzoraka gotove hrane (ćevapi, piletina, sudžukice) bili usklađeni sa odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu i Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, što potvrđuje njihovu mikrobiološku ispravnost i sigurnost za potrošače, saopćeno je iz KUIP-a KS.

 

Osim toga, od ukupno uzetih 143 uzoraka briseva sa različitih površina, opreme, pribora, ruku i odjeće uposlenih 125 briseva, ili 87,4 posto, bilo je u potpunosti u skladu sa odredbama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, odnosno Smjernicama za tumačenje i provedbu pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, dok je kod 18 briseva, ili 12,6 posto, utvrđeno prisustvo mikroorganizama (aerobne mezofilne bakterije i enterobakterije) iznad definisanih graničnih vrijednosti, za što su inspektori odmah djelovali korektivno, te izdali rješenja o otklanjanju nedostataka.

 

Inspektori za hranu na području Kantona Sarajevo nastavljaju redovne kontrole iz svoje nadležnosti kod subjekata u poslovanju s hranom kako bi se osiguralo da higijenski standardi u pripremi hrane budu na najvišem nivou, te da hrana u prometu bude zdravstveno ispravna, poručili su iz KUIP-a KS. 

 

 

(FENA/af)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook