Kritikovao Visokog predstavnika u BiH

Delić: Da li bi Schmidt izjednačio Hitlera i Adenauera kao što izjednačava Aliju Izetbegovića i Ratka Mladića?

Front15.10.24, 09:49h

Delić: Da li bi Schmidt izjednačio Hitlera i Adenauera kao što izjednačava Aliju Izetbegovića i Ratka Mladića?
Delić napominje da Njemačka, na primjer, nikada nije izjednačila Hitlera s ličnostima koje su izgradile modernu Njemačku i da je njihova prošlost jasno podijeljena - oni koji su činili zločine tretiraju se kao zločinci, a oni koji su gradili budućnost zemlje uživaju zasluženo poštovanje

 

 

Ministar rada i socijalne politike FBiH Adnan Delić objavio je danas da bi gostovanje visokog predstavnika OHR-a Chrstiana Schmidta kod Senada Hadžifejzovića, ako smo mudri, moglo pokrenuti mnoga pitanja koja čekaju na rješavanje već skoro 30 godina.

 

Delić misli na dio emisije gdje je Schmidt, u jednom trenutku, izjednačio prvog predsjednika Republike Bosne i Hercegovine Aliju Izetbegovića s ratnim zločincima poput Ratka Mladića.

 

Smatra da je u kontekstu izučavanja recentne historije Bosne i Hercegovine, odnosno agresije na našu zemlju, Schmidt kazao kako djeca trebaju sama donositi vlastite sudove i da ne treba mi da im to serviramo u udžbenicima, što bi možda imalo smisla u nekom apstraktnom kontekstu, ali u našem realnom, bolnom iskustvu, to zvuči apsurdno.

 

- Da li to znači da djecu trebamo učiti da izjednače onoga ko je branio svoj dom, narod i domovinu s onima koji su ih htjeli uništiti? Jer, realno, bili smo jedan narod do trenutka kada genocid nije postao sredstvo podjele i etničkog čišćenja i konačno genocida. Kako objasniti djeci da neko ko je branio svoju zemlju može biti stavljen u isti koš s onima koji su genocidom i nasiljem htjeli da nas izbrišu? Šta im poručujemo ako im kažemo da je sud njihove dječje percepcije jednak historijskim činjenicama - upitao je Delić.

 

Dodao je da se u zemljama iz kojih dolazi visoki predstavnik, poput Njemačke, historija ne ostavlja na volju ličnim sudovima već se piše i tumači na osnovu činjenica i izvještaja savremenika, svjedoka tih događaja.

 

- Njemačka, iz koje dolazi Schmidt, poznata je po tome da ne ostavlja prostor za relativizaciju povijesnih događaja. Da li bi oni dopustili da se izjednače zločinci poput Adolfa Hitlera s državnicima poput Otta von Bismarcka, Konrada Adenauera ili Willyja Brandta, koji su gradili i obnavljali društvo? Ne, jer činjenice su nesporne. Možemo se slagati ili ne slagati s njima, ali ih ne možemo negirati - naveo je Delić.

 

Istakao je da se upravo to dešava u našem društvu već 30 godina - negira se genocid, izjednačavaju oni koji su branili svoju zemlju sa onima koji su je napadali.

 

Delić napominje da Njemačka, na primjer, nikada nije izjednačila Hitlera s ličnostima koje su izgradile modernu Njemačku i da je njihova prošlost jasno podijeljena - oni koji su činili zločine tretiraju se kao zločinci, a oni koji su gradili budućnost zemlje uživaju zasluženo poštovanje.

 

Naglasio je da paralelno možemo povući jasne razlike između Bosne i Hercegovine i Njemačke jer je njihova zemlja prošla kroz mnoge historijske traume, ali nikada nije dopustila da zločinci budu izjednačeni s onima koji su gradili društvo, a njihove historije pišu stručnjaci, povjesničari, a ne neosviještena djeca.

 

- Bosna i Hercegovina zaslužuje da njenu historiju pišu oni koji su prošli kroz najteže trenutke naše prošlosti, da povijesne ličnosti poput Alije Izetbegovića budu tretirane s poštovanjem koje zaslužuju, dok zločinci moraju biti upamćeni po zlu koje su nanijeli. To je lekcija koju dugujemo budućim generacijama. To je pravda koju Bosni i Hercegovini, nakon svega, duguju Evropa i svijet. Na koncu, samo da primijene ono što je praksa u njihovim zemljama. Ni manje, ni više - poručio je Delić, saopćeno je iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH.

 

(FENA/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook