VIDEO/ Gore društvene mreže

Skandalozan istup visokog predstavnika: Schmidt u isti kontekst stavio zločinca Mladića i Aliju Izetbegovića

Front15.10.24, 08:51h

Skandalozan istup visokog predstavnika: Schmidt u isti kontekst stavio zločinca Mladića i Aliju Izetbegovića
Bh. javnost je šokirana i razočarana izjavom visokog predstavnika

 

Visoki predstavnik Christian Schmidt, govoreći za Face TV o nastavnom programu u Republici Srpskoj, kazao da će uraditi sve da se cjelokupan obrazovni sistem u BiH poboljša, a zatim je u istu rečenicu i isti kontekst stavio osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića i prvog predsjednika Republike BiH Aliju Izetbegovića.


“Zaista sam uvjeren da te slike Mladića i Kovačevića. Izvinjavam se, Mladić koji je također imenovan na isti način kao… Ne Kovačević… Ne možemo imati takvu razliku… Ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića, neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte poklonite ovoj djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke. Smatram da bi trebalo da imamo konferenciju, raditi sa akademicima o tome šta je historija i šta možemo ponuditi novim generacijama”, naveo je Schmidt.
 

Bh. javnost je šokirana i razočarana izjavom visokog predstavnika. Zbog ove izjave reagovao je pisac i kolumnista Dragan Bursać koji je Schmidtov nastup nazvao bizarnim.
 

“Alija Izetbegović je bio prvi i jedini Predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine od 1992. do 1996, a ratko mladić je bio-i ostao ratni zločinac. E sad neka se zapitaju svi oni koji su bili na Izetbegovićevom mezarju je l’ to isto. Jer ako je baš isto komotno mogu posjetiti i ratka iza rešetaka”, naveo je Bursać.


Također, jedna od prvih koja je reagovala je i snaha Alije Izetbegovića Sebija Izetbegović, trenutna zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo. Objavila je fotografiju prvog predsjednika Republike BiH i napisala:
 

“ALIJA IZETBEGOVIĆ, njegova slika i njegovo ime, sa ponosom”. 

 

 

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook