Nema vraćanja na staro

Oglasio se HAC: Na snazi ostaju sezonske, više cijene cestarina u Hrvatskoj

Auto & Dom30.09.24, 17:11h

Oglasio se HAC: Na snazi ostaju sezonske, više cijene cestarina u Hrvatskoj
Podsjećaju i kako je HAC ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu u konverziji cijene cestarine zaokruživao iznose na niže cijene cestarine, te da je smanjena i cijena ENC uređaja na 15 eura

 

 

Hrvatske autoceste (HAC) izvijestile su u ponedjeljak da za osobna vozila cestarina ostaje ista kao u ljetnoj sezoni, te se neće kao prošlih godina vraćati na izvansezonske cijene.

 

Sezonske cestarine HAC primjenjuje od 1. jula do 30. septembra i one su deset posto veće od onih izvan sezone. Sada te cijene za osobne vozila ostaju i nakon 30. septembra. Cestarina za teška vozila ostaje ista.

 

U HAC-u to pravdaju velikim povećanjem troškova i izgradnje.

 

“U vremenu velikog povećanja troškova održavanja i izgradnje, Hrvatske autoceste moraju korigirati cijene cestarine kako bi se osigurala financijska stabilnost”, ističu iz HAC-a.


Navode kako se izuzev sezonskih cijena cestarine kroz tri ljetna mjeseca, koje su uvedene 2017. godine kao jedna od mjera financijskog restrukturiranja tvrtki u cestovnom sektoru, ali koje se četiri godine (tijekom i nakon COVID krize) nisu primjenjivale, cijena cestarine nije mijenjala od 2012. godine.

 

“S ovom promjenom jedinična cijena cestarine za osobna vozila ostaje na razini sezonskih cijena cestarine”, naglašavaju iz HAC-a.

 

Podsjećaju i kako je HAC ulaskom Republike Hrvatske u eurozonu u konverziji cijene cestarine zaokruživao iznose na niže cijene cestarine, te da je smanjena i cijena ENC uređaja na 15 eura.

 

Korisnicima tih skupina uz plaćanje cestarine ENC-om i dalje je na raspolaganju stoje stimulativni modeli s popustom do 33,48 posto.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook