Foto & Video/ Auto Union Type 52

Ne, ovaj Audi nije restaurirani oldtimer, već najnoviji punokrvni trkač iz Ingolstadta

Auto & Dom18.07.24, 12:27h

Gotovo čitavo stoljeće nakon početne ideje, Audijevi inžinjeri su odlučili skinuti prašinu sa starih nacrta i oživjeti ovog sportistu te njegove sposobnosti prikazati na ovogodišnjem Goodwood Festivalu

 

 

Iako automobil izgleda kao savršeno očuvan ili restauriran oldtimer, zapravo se radi o sasvim novom modelu, kreiranom po nacrtima starim gotovo čitavo stoljeće. Inicijalno poznat kao  Auto Union Type 52, ili Schnellsportwagen (brzi sportski automobil), ovaj zaboravljeni Audijev projekt trebao je biti cestovna verzija Grand Prix trkaćeg automobila Auto Union Typ A (T22) iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Trebao je imati 16-cilindrični motor sa više od 200 konjskih snaga i maksimalnu brzinu iznad 200 km/h, što bi bilo više nego dovoljno da ga učini jednim od najbržih cestovnih automobila tog vremena. 

 

Ipak, sve je ostalo samo na papiru. Projekt je otkazan 1935. godine te je trebalo proći gotovo stoljeće da bi se Audijevi inžinjeri odlučili oživjeti ovaj automobil za ovogodišnji Festival brzine u Goodwoodu.

 

U realizaciji plana, pomogla je kompanija Crosthwaite & Gardner, specijalizirana za proizvodnju historijskih trkaćih automobila. Povjereno im je kreiranje automobila od nule, pomoću izvornih nacrta i skica. Projekt je sa realizacijom počeo početkom 2023. godine i trajao je više od godinu dana.

 

Napravljeno je nekoliko bitnih odstupanja. Današnja verzija koristi 6-litarski V16 motor umjesto 4,4-litarskog V16 motora iz originalnog nacrta, a povećana je i izlazna snaga sa inicijalnih 200 konjskih snaga na čak 520. Također, dimenzije automobila su povećane, kako bi mogao primiti novi motor. Tako Type 52 ima međuosovinski razmak od 332 cm, dug je čak 539 cm, širok 178 cm i visok 166 cm. Masa iznosi 1450 kilograma. 

 

Kokpit je neobičnog rasporeda sa tri sjedala,  poput čuvenog McLarena F1, a zadržao je i retro izgled sa starinskim sjedištima od tkanine, lakiranim drvenim oblogama i ogromnim analognim mjeračima.

 

Da automobil nije samo lijepo dizajnirano koncept pokazao je i ovogodišnji Goodwood Festival, gdje su ga vozili rekorder  Le Mansa Tom Kristensen i Hans-Joachim Stuck.

 

 

(DEPO PORTAL/au/Foto: Audi)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook