UŽIVAJTE U OKUSU

Kada poželite nešto novo na trpezi: Fina turska pogača za koju će vam svi tražiti recept

Auto & Dom03.06.24, 21:02h

Kada poželite nešto novo na trpezi: Fina turska pogača za koju će vam svi tražiti recept
Jednostavno i ukusno, uz namirnice koje uglavnom imate u kući, ali potrebno je malo strpljenja

 

 

Za pripremu ove iznimno ukusne turske pogače (za 6 porcija) potrebne su vam sljedeće namirnice: 


380 gr glatkog brašna
300 ml toplog mlijeka
1 kašika suhog kvasca
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
5 kašika ulja
1 žumanjak
1 kašika mlijeka
susam i sjemenke crnog kima

 

1. korak: Napravite tijesto


Kašiku kvasca stavite u toplo mlijeko, a u brašno stavite kašičicu soli. U toplo mlijeko zatim stavite dvije kašičice šećera, promiješajte i ostavite da odstoji 5 minuta.


Smjesu s kvascem postepeno ulijevajte u zdjelu s brašnom, umijesite rukama pa dodajte ulje. Ponovno zamijesite pa tijesto prebacite na radnu površinu i pospite s malo brašna.


Mijesite dok ne dobijete glatko tijesto, a zatim ga stavite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odmori jedan sat.


2. korak: Stavite u posudu za pečenje


Tijesto zatim stavite na papir za pečenje i razvucite rukama. Zajedno s papirom za pečenje stavite ga u okruglu posudu za pečenje.


Pokrijte prozirnom folijom i ostavite da tijesto u posudi odmori još 30 minuta.


3. korak: Ukrasite i ispecite


Uz pomoć noža ili nekog drugog oštrog predmeta tijesto lagano obrubite u krug, a zatim ga lagano porežite i po sredini te ga na kraju premažite razmućenim žumanjkom u koji ste dodali jednu kašiku mlijeka.


Nožem još jednom pređite preko šara koje ste napravili na tijestu, a zatim ga pospite sjemenkama crnog kima i susamom. 


Pecite u rerni na 175 stepeni - 30 minuta ili dok ne porumeni.


Uživajte u okusu!

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook