OPREZ

U ovim predmetima u vašoj kuhinji živi salmonela! Skoro niko ih ne pere i ne zna koliko su zapravo opasni

Auto & Dom07.12.23, 13:16h

U ovim predmetima u vašoj kuhinji živi salmonela! Skoro niko ih ne pere i ne zna koliko su zapravo opasni
Simptomi salomonele su sljedeći: mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, groznica, groznica, glavobolja, krv u stolici...

 

 


Kada čistimo kuhinju, nikad ne pomislimo na boce sa začinima. Pazimo da uvijek temeljito operemo daske za rezanje, radnu površinu, sudoper, posuđe pa čak i kantu za smeće, a boce sa začinima peremo rijetko ili nikako, piše Espreso.


Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti procjenjuje da u SAD-u svake godine ima 1,35 milijuna infekcija salmonelom i 420 smrtnih slučajeva. Za potrebe ovog istraživanja, objavljenog u Journal of Food Protection, znanstvenici su okupili 317 odraslih osoba kako bi u kuhinjama različitih veličina pripremali identične pureće hamburgere. Neki su kuhali u malim kuhinjama kakve uglavnom svi imamo u svojim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama.


Ispitanici nisu znali da će njihov kuhinjski prostor kasnije biti testiran na salmonelu. U mljevenu puricu prethodno je ubrizgana kemikalija koja djeluje slično kao što bi djelovala salmonela kada kontaminira površinu ili prostor.


Nakon kuhanja iz kuhinja su uzeti uzorci za provjeru prisutnosti salmonele. Objekti s daleko najvećom učestalošću kontaminacije bili su upravo spremnici za začine. Kontaminacija je otkrivena u gotovo polovici njih, odnosno njih 48. S druge strane, kontaminirano je tek nešto više od 20 posto dozatora deterdženta, dok ostali artikli nisu bili uopće kontaminirani.


Dr. Donald Schaffner, jedan od autora studije, objasnio je da mnogi ljudi kada kuhaju u svojim domovima zaborave obrisati boce sa začinima nakon upotrebe. U svakom slučaju, ovo je istraživanje pokazalo da svaka posuda sa začinima koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može biti kontaminirana, a toga bismo trebali biti svjesni prilikom kuhanja.


Simptomi salomonele su sljedeći: mučnina, povraćanje, proljev, bol u trbuhu, groznica, groznica, glavobolja, krv u stolici.


Na što paziti? Prljave ruke, prljavo kuhinjsko posuđe i prljava radna površina.


Što izbjegavati? Nedovoljno termički obrađeno meso, kolače sa sirovim jajima, već skuhanu hrana koja je dugo stajala izvan hladnjaka, hranu je nekoliko puta podgrijavana.

 

(Jutarnji/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook