'Zabranom izvoza dobio se kontraefekat'

Grijanje postaje užarena tema: 'Skladišta puna peleta, a cijena ostala ista'

Biznis Klub22.08.22, 13:40h

Grijanje postaje užarena tema: 'Skladišta puna peleta, a cijena ostala ista'
Mjera zabrane izvora pokazala se kontraproduktivnom ne samo za proizvođače već i za krajnje kupce, kazano je tokom sastanka kod premijera. Cijena peleta, koja se spomenutom odlukom trebala smanjiti, ostala je ista, a proizvođače dovela u težak položaj

 

 

 

Zabrana izvoza ogrjevnog drveta i peleta, koju je Vijeće ministara BiH donijelo na rok od 90 dana, nije utjecala pozitivno na cijene ogrjeva pred zimu

 

Krajiški proizvođači peleta zatražiće od Vijeća ministara BiH da ukine Odluku o zabrani izvoza peleta i ogrjevnog drveta, koju je nedavno donijelo (na period od 90 dana, op. a) u njihovoj deklarisanoj namjeri da stanu ukraj rastu cijena peleta i ogrjevnog drveta, ali i zbog očekivane energetske krize u Evropi izazvanoj ruskom invazijom na Ukrajinu i sankcijama koje su evropske zemlje zbog toga nametnule Ruskoj Federaciji, iako su o njoj ovisni kada su u pitanju plin, gorivo i ulje, piše Oslobođenje.

 

Svi na gubitku

 

Tim povodom nedavno su drvoprerađivači i proizvođači peleta imali sastanak kod premijera USK-a Mustafe Ružnića, koji ih je u tome podržao.

 

- Naime, otkako je donesena Odluka o zabrani izvoza peleta, naši proizvođači su se našli u problemima. Oni sa nekih 15 posto svojih kapaciteta mogu zadovoljiti lokalno tržište, međutim, svi su se oslanjali na izvoz, jer je to naš resurs i sve ove naše manje i srednje firme upravo na osnovu toga održavaju proizvodnju i daju plaću radnicima. Šta se u međuvremenu desilo? Pošto naši proizvođači nemaju dovoljno skladišnog kapaciteta da lageruju proizvedeni pelet, prinuđeni su da ga prodaju nekolicini najvećih firmi u Federaciji koje imaju potrebni prostor, a koje će pelet deponovati dok zabrana ne prođe. Tako će samo najveći profitirati, dok će srednje i manje firme stradati. Ne možemo dopustiti da se to desi. Zar treba da se firme zatvore i ljudi ostanu bez posla, kazao je za Oslobođenje premijer Mustafa Ružnić.

 

Mjera zabrane izvora pokazala se kontraproduktivnom ne samo za proizvođače već i za krajnje kupce, kazano je tokom sastanka kod premijera. Cijena peleta, koja se spomenutom odlukom trebala smanjiti, ostala je ista, a proizvođače dovela u težak položaj.

 

- Svima nama fali prostor, niko nije u nekim mogućnostima niti je planirao ovakve probleme u proizvodnji. Imamo, dakle, problem finansijske prirode, jer uz sve to treba isfinansirati i proizvodnju. Svi pričaju o cijeni peleta na tržištu, a niko ne spominje da je nama poskupjelo sve, od sirovine, rezervnih dijelova, goriva i uz njega sve je poraslo u troškovima proizvodnje. Niko nije spreman da radi praveći gubitke, istakao je Miodrag Ademović, proizvođač peleta iz Bosanske Krupe.

 

I krajnje korisnike, odnosno građane BiH, i dalje očekuju konstantna poskupljenja energenata, uključujući pelet i ogrjevno drvo, ali mora postojati bolji način da se taj problem riješi.

 

- Zabranom izvoza dobio se kontraefekat, roba je poskupjela jer je i proizvodnja stala, nisu ostvareni željeni ciljevi onih koji su nam zabranili izvoz i nema smisla da se dalje insistira na tim mjerama, poručio je Sead Kečanović, proizvođač peleta iz Sanskog Mosta.

 

Zato je zaključak sastanka proizvođača sa premijerom USK-a bio da se hitno od Vijeća ministara zatraži stavljanje van snage Odluke o zabrani izvoza peleta.

 

Stranačka koka

 

Ali, činjenica da većina proizvođača peleta lageruje pelet u stovarištima, čekajući novu priliku za izvoz, povod je za gnjev građana i za politička prepucavanja.

 

- Dok građani kupuju pelet po dvostruko višoj cijeni od prošlogodišnje, ne smije se zaboraviti da je vlast koristila USK-a šume za stranačka zapošljavanja, umjesto da su se na vrijeme bavili ovim problemom, jer su mogli osigurati dovoljno sirovine za predstojeću grijnu sezonu, kazao je Elvedin Sedić iz bihaćkog Pomaka.

 

Pelet, gas i i grijanje zasigurno će biti i vruća tema u jesen, tokom predizborne kampanje.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još