Cijene se kreću od 500 do 800 KM

Proizvođači peleta nezadovoljni: 'Zbog zabrane izvoza, mnogi skladište proizvedenu robu'

Biznis Klub17.08.22, 11:52h

Proizvođači peleta nezadovoljni: 'Zbog zabrane izvoza, mnogi skladište proizvedenu robu'
"Praktično radimo za lager, a problem nam je i prostor gdje čuvati robu jer niko nije planirao ovakvu situaciju", dodaje Adamović

 

 

Proizvođači peleta i ogrevnog drveta s područja Unsko-sanskog kantona smatraju da je odluka Vijeća ministara BiH od prije nekoliko mjeseci o zabrani izvoza ovih proizvoda kontraproduktivna i da nije rezultirala smanjenjem cijena ovih energenata na tržištu.

 

Ističu kako im je pomenuta odluka prouzrokovala brojne probleme u plasmanu proizvoda te nanijela veliku ekonomsku štetu.

 

"Zabrana izvoza nije polučila željene efekte, već je bila kontraproduktivna. Cijene sirovina i drugi troškovi su porasli, onemogućen nam je plasman i proizvodnja reducirana. Išlo se s logikom da će cijene pasti ako se zabrani izvoz, a do toga nije došlo", kaže Sead Kečanović, proizvođač peleta iz Sanskog Mosta.

 

Prema njegovim riječima, trenutno se na tržištu nalaze manje količine peleta, a cijena je udvostručena u odnosu na raniji period.

 

"Cijena peleta i ogrevnog drveta nije previsoka, kako se smatra, međutim niko ne računa da je nama poskupjelo praktično sve. Sirovine, gorivo, rezervni dijelovi, ukupni troškovi proizvodnje, sve je otišlo gore. Niko ne proizvodi da bude na gubitku", tvrdi Miodrag Adamović, proizvođač iz Bosanske Krupe.

 

Dodaje kako je većina ovdašnjih proizvođača izvozno orijentisana i svoje proizvode plasiraju na evropsko tržište. Zbog sporne odluke, mnogi proizvedenu robu skladište čekajući da se deblokira izvoz.

 

"Praktično radimo za lager, a problem nam je i prostor gdje čuvati robu jer niko nije planirao ovakvu situaciju", dodaje Adamović.

 

Proizvođači su odlučni da od Vijeća ministara BiH traže da van snage stavi spornu odluku, kako bi se stvorila ravnoteža na tržištu. Njihove zahtjeve podržao je i Mustafa Ružnić, premijer USK, istakavši kako treba zadržati jedino odluku o izvozu sirovine.

 

"Domaće tržište se mora zadovoljiti odgovarajućom količinom sirovine kako bi se građani mogli na vrijeme snabdjeti energentima po ekonomski prihvatljivim cijenama", kazao je Ružnić. Na tržištu Unsko-sanskog kantona cijena peleta se trenutno kreće od 500 do 800 maraka, ovisno od kvalitete.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 30

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još