VIDEO/ Seksizam na sjednici Skupštine KS

Kako je došlo do žestoke rasprave o haljini ministrice Nikolić? Okerić Poturku: 'Kući pa lupaj'

Front28.07.22, 09:53h

Kako je došlo do žestoke rasprave o haljini ministrice Nikolić? Okerić Poturku: 'Kući pa lupaj'
Burna rasprava uslijedila je nakon što je Poturak kazao da je ministrica Nikolić "jako neprimjereno obučena, ko da je pošla na plažu" te da joj "fale samo krtola i paradajz da stavi pored sebe"

 

 

U nastavku današnje 54. radne sjednice Skupštine KS povela se žestoka rasprava nakon komentara zastupnika Dževada Poturka (SBB) o haljini u kojoj je na sjednicu došla Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

 

Naime, zastupnica Naše stranke Vildana Bešlija od predsjedavajućeg Skupštine KS tražila je da reagira i spriječi takve komentare.

 

- Ja bih kao žena od vas tražila lično da uvedete red, odnosno da se ne dozvoli seksistički istup zastupnika Poturka koji je upravo ministrici dao vrlo porgdno mišljenje i tumačenje njenog načina oblačenja - kazala je Bešlija, dodavši da se osjeća jako uznemireno i uvrijeđeno kao žena da neko u ovoj sali kada ona diskutuje nju sudi možda po izgledu.

 

- Je li to vaš način djelovanja u Skupštini KS - pitala je Bešlija i dodala kako smatra da Poturak treba da se stidi i da se izvini "jer to što je upravo uradio je krajnje bezobrazno i neprimjereno".

 

 

Od Okerića je tražila da ubuduće "hitno interveniše i ovakve situacije zaustavlja".

 

- Ovo je zaista nedopustivo - kazala je Bešlija.

 

Okerić je potom dao riječ Dževadu Poturku, koji je kazao da "ni u jednoj riječi nije izgovorio nešto pogrdno", nego da je "samo rekao da nije prikladno obučena gospođa, da dođe u prozirnoj haljini...", ali mu je Okerić zabranio dalje obraćanje i isključio mu mikrofon.

 

Potom ga je upozorio da ne oštećuje inventar u Skupštini Kantona Sarajevo.

 

- Kući kada dođete, lupajte po svom stanu. To je neprimjereno. Ovo su sredstva građana KS. Otvorite prozor i izbacite svoj mobitel kroz prozor - kazao je Okerić Poturku, a potom dao riječ ministrici.

 

Ona je kazala kako "ne zna šta bi rekla na ovakve seksističke napade".

 

- Da sam premijer, da sam neki zastupnik muškog roda roda, sigurno se niko od vas nikad ne bi tako obratio - kazala je.

 

Dodala je da je to kršenje puno zakona i da će morati da se konsultuje šta da uradi povodom toga.

 

- Ne znam da li ste se ohrabrili time što sam žensko i zastupam Vladu ili što je moje prezime Nikolić ili nečim četvrtim - kazala je ona, te tražila da joj se Poturak izvini, na što je on kazao da se "izvinjava ako je ona pogrešno protumačila njegov komentar".

 

- Ne, ja nisam pogrešno protumačila. Vi ste rekli kako ja izgledam. Po osnovu mog izgleda ste govorili o meni. Ja o vama nisam govorila - rekla je Nikolić, na što je Okerić završio raspravu o tom pitanju.

 

Burna rasprava uslijedila je nakon što je Poturak kazao da je ministrica Nikolić "jako neprimjereno obučena, ko da je pošla na plažu" te da joj "fale samo krtola i paradajz da stavi pored sebe".

 

 

(Faktor.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 86

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još