Uoči kolektivne dženaze koja će biti klanjana u srijedu

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava u Prijedoru nakratko se zaustavila i u Bihaću

Hronika19.07.22, 16:53h

Kolona s posmrtnim ostacima žrtava u Prijedoru nakratko se zaustavila i u Bihaću
Kolektivna šehidska dženaza za 16 žrtava bit će klanjana u srijedu, 20. jula, te će se još jednom podsjetiti na zločin kada je samo u jednom danu ubijeno više od 800 Bošnjaka i Hrvata iz doline Sane

 

 

Kolona s posmrtnim ostacima 16 žrtava zločina u Prijedoru 1992. godine, na putu od Identifikacionog centra "Šejkovača" u Sanskom Mostu do Memorijalnog centra "Kamičani", prolazi kroz pet gradova i općina Unsko-sanskog kantona (USK). Tako građani Sanskog Mosta, Ključa, Bosanskog Petrovca, Bihaća i Bosanske Krupe danas imaju priliku odati poštovanje ovim žrtvama.

 

Kolona se oko 15 sati i 30 minuta zaustavila i na Gradskom mostu u Bihaću.

 

- Vrlo je važno da danas i ovih dana pošaljemo jasne ljudske i civilizacijske poruke, koje govore o stalnom pamćenju nevino ubijenih. Također, poruke koje će omogućiti normalniju budućnost i život narednim generacijama. Moram reći da smo do sada na 501 mjestu pronašli posmrtne ostatke ubijenih žrtava u Prijedoru, što dovoljno govori samo za sebe. Mi Krajišnici zato imamo obavezu da vratimo fokus na više od 3. 000 žrtava u dolini Sane i da one nađu svoj smiraj - rekao je Mujo Begić iz Instituta za nestale osobe i član Organizacionog odbora za obilježavanje 20. jula - Dana sjećanja na žrtve zločina u Prijedoru.

 

Kolektivna šehidska dženaza za 16 žrtava bit će klanjana u srijedu, 20. jula, te će se još jednom podsjetiti na zločin kada je samo u jednom danu ubijeno više od 800 Bošnjaka i Hrvata iz doline Sane.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!