Budućnost uz električne automobile

Već za nekoliko godina činit će 80% prodaje: Stiže Porsche Macan EV 2023, električna verzija popularnog SUV-a

Auto & Dom31.03.22, 10:35h

Već za nekoliko godina činit će 80% prodaje: Stiže Porsche Macan EV 2023, električna verzija popularnog SUV-a
Porsche Macan EV 2023 bi svjetlo dana trebao ugledati za nekoliko mjeseci, najvjerojatnije u ljeto ili ranu jesen ove godine

 

 

 

 

 

Električni Porsche Macan 2023 pridružit će se verzijama sa SUS motorima i proširiti asortiman električnih modela marke. Šta znamo o ovom automobilu?


Do 2025. prodaja električnih i plug-in hibridnih automobila trebala bi biti 50%, a 2030. godine električni automobili će činiti 80% prodaje. Takve je pretpostavke usvojio Porsche, odabravši novi smjer razvoja. Pored Taycan-a, uskoro će se u ponudi pojaviti i sljedeći električni model, koji je neosporno ključni igrač. To je Porsche Macan EV 2023, električna verzija popularnog SUV-a. Zanimljivo, osim imena, neće postojati niti jedan zajednički element koji bi povezivao ove automobile, piše Automobili.ba.


Novi SUV koristit će PPE platformu koja je uspješno korištena u Tycanu s četiri vrata.


Ima brojne prednosti – od 800V instalacije, preko promišljenog rasporeda baterija, do ravne strukture platforme koja vam omogućuje stvaranje prostranog interijera. Porsche je također pokazao da se elektrika može napraviti na način da se ne osjeti njegova težina. Kada vozite Taycan, lako je zaboraviti da ispod haube nemate motor s unutrašnjim sagorijevanjem.


Ove karakteristika također će se primijeniti na Macan EV. Porsche obećava najzanimljiviji automobil na tržištu u pogledu voznih karakteristika. Pritom ćemo ovdje u unutrašnjosti dobiti puno više prostora nego u njegovoj verziji sa benzinskim motorom.


Taycan ima na raspolaganju dvije baterije. Osnovna nudi bruto kapacitet od 79 kWh, a veća od 93 kWh. Očekujemo da će Macan dobiti isti set baterija, iako će ovdje debitovati i veća baterija.


To je garancija solidnog dometa, ne samo u gradu, već i na otvorenoj cesti. Porsche dosljedno radi na optimizaciji cjelokupnog pogona kako bi osigurao njegovu najbolju učinkovitost u svim uslovima.


Korištenje instalacije od 800V ima još jednu prednost – omogućuje veoma brzo punjenje. Maksimalna snaga koja doseže 350 kW s istosmjernim punjenjem znači da “nadopunjavanje” baterije od 10 do 80% traje samo nekoliko minuta.


Porsche Macan EV 2023 bi svjetlo dana trebao ugledati za nekoliko mjeseci, najvjerojatnije u ljeto ili ranu jesen ove godine.

 

Fotografije pogledajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!