Nastavili primati vrtoglave plate

Ćudić: Izetbegović, Čović i Špirić se penzionisali i uzeli otpremnine po 30.000 KM! Sutra opet zasnovali radni odnos

Front09.03.22, 18:33h

Ćudić: Izetbegović, Čović i Špirić se penzionisali i uzeli otpremnine po 30.000 KM! Sutra opet zasnovali radni odnos
Otpremnina iznosi šest prosječnih plaća, a isplaćuje se kako bi se radnicima nakon višedecenijskog radnog staža olakšala penzija

 

 

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić na svom oficijelnom Facebooku juče je iznijela podatak da su se u ponedjeljak, 7. marta 2022. godine, penzionisali Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nikola Špirić.

 

Ćudić je u postu napisala:

 

- Da li ste znali da su se jučer, zajedno, penzionisali Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Nikola Špirić? Penzionisali su se zajedno, na jedan dan, uzeli otpremninu od preko 30 000 KM, svaki od njih pojedinačno, da bi danas ponovo zasnovali radni odnos u Domu naroda Parlamenta BiH i nastavili primati plate - napisala je Ćudić.

 

Ispod posta je izazvala brojne komentare.

 

 

 

Jedna pratiteljica Sabine Ćudić na Facebooku je prokomentarisala da 'odavno ovako funkcioniše u parlamentima', te da 'niko, pa ni opozicija nisu reagovali da se na vrijeme ovakva pojava prekine'.

 

Ćudić joj je brzo odgovorila: 'Apsolutno smo reagovali i četvrti put smo ponovo uputili zakon u proceduru kojim bi ograničili ovu praksu', pa uputila na tekst iz januara 2020. godine kada je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut ponovo u proceduru uputio prijedlog zakona kojim se značajno smanjuju otpremnine za odlazak u penziju, a s obzirom na tvrdnje pojedinih poslanika da su ranije greškom glasali protiv tog zakona, kada je zakon i oboren. Prijedlogom zakona, inače, bilo je predviđeno da se maksimalna otpremnina smanjuje sa sadašnjih 35.000KM na 10.000 KM.

 

Druga pratiteljica se ispod posta Sabine Ćudić zapitala: 'Kako tu informaciju prenijeti do 50% glasačkog tijela, npr. penzionera koji ne koriste društvene mreže? Kako podizati svijest prosječnog stanovnika BiH?', dok je treća konstatovala: 'Neka su uzeli, nije to ništa, ja bih uzela i više. Pored nas ovakvih i dušu kad bi nam uzeli, mi se ne bismo bunili'.

 

Podsjećamo, otpremnina iznosi šest prosječnih plaća, a isplaćuje se kako bi se radnicima nakon višedecenijskog radnog staža olakšala penzija.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 107

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još