Obično se dešava da nakon praznika ostane hrane, a naročito kolača. Da biste spasili propadanje hrane, i da biste sačuvali njihovu svježinu donosimo vam nekoliko savjeta koji će vas spasiti od bespotrebnog bacanja kolača.
Hrskavi kolačići ne podnose vlagu, tačnije vlažna će ih okolina omekšati zbog čega će izgubiti hrskavost. Preporučuje se da ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi.
Ostatke kolača od dizanog i lisnatog tijesta najbolje je zamrznuti. Prije spremanja u zamrzivač prethodno ih je potrebno ostaviti na pola sata u frižider pa tek onda prebaciti na temperaturu ispod nule.
Ukoliko želite sačuvati ostatke prhkih keksića s punjenjem koji moraju biti sočni, najbolje ih je čuvati u posudi u koju ste dodali polovinu narezane jabuke. Oni djeluju poput ovlaživača koji produljuju rok svježine kolača.
Kremaste kolače nije preporučljivo držati u frižideru duže od tri dana. Nakon toga najbolje ih je zamrznuti i to prekrivene masnim papirom pa zatim u vrećicu ili posudu. Prije planirane konzumacije računajte da je potrebno najmanje tri sata da se kolači u potpunosti odlede na sobnoj temperaturi.
(Azra, DEPO PORTAL/rm)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!