U nekim jezicima ova salata poznata je kao „ruska“ (italijanskom, francuskom, španskom, makedonskom, bugarskom…), a u nekim jezicima kao Olivije salata (ruskom, ukrajinskom, njemačkom, engleskom…).
Ova salata je doživjela nekoliko izmjena, a originalni recept se drastično razlikuje od onog koji mi danas znamo.
Salata Olivije nazvana je po njenom osnivaču Lusijenu Olivijeu koji je držao restoran „Ermitaž“ koji je bio jedan od najboljih u to vrijeme. Ovom salatom je poslužio svoje goste, a ona je ubrzo postala zaštitni znak ovog restorana.
Sam recept je dugo čuvan kao stroga tajna, a prvi put je objavljen 31. marta 1894. godine u časopisu „Naša hrana“.
Sastojci originalne ruske salate:
Kuhani krompir
Mrkva
Kačkavalj
Krupni kikiriki
Zeleni grašak
Jaja
Koren celera
Crni luk
Kuhana piletina
Jabuka sa tikvicama – posoljena, pobiberena i premazana senfom
Majoneza
Od tada, recept za pripremu ruske salate se mnogo promenio, skupi sastojci su zamenjeni pristupačnijim.
Sada standardna ruska salata sadrži: kuhani krompir, kuhanu mrkvu, šunku, jaja, kisele krastavce, grašak i majonez.
(Hayat, DEPO PORTAL/rm)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!