Realna prognoza

Od janura 2022. godine predviđa se povećanja cijena gasa potrošačima u BiH

Biznis Klub18.10.21, 14:14h

Od janura 2022. godine predviđa se povećanja cijena gasa potrošačima u BiH
'Realna je prognoza da će od janura 2022. godine doći do povećanja cijena gasa potrošačima, što se u ovom trenutku ne može jasno precizirati, a što zavisi od berzanskih cijena gasa i naftnih derivata, na bazi kojih će Gazprom formirati uslove za prvi kvartal 2022. godine, kazali su iz Sektora za odnose s javnošću Energoinvesta

 

 

Cijene gasa za potrošače u Bosni i Hercegovini ostat će iste do kraja ove godine, kako je obećano iz Vlade FBiH. Ali, predviđanja su da će doći do povećanja cijena gasa u januaru 2022. godine. Kako su za N1 rekli iz Energoinvesta, ovo je realno očekivanje s obzirom da se na svjetskom tržištu "kriza snabdjevanja gasom i porast cijena očekuje i u prvom polugodištu 2022. godine".

 

“Poskupljenja cijena gasa na evropskom tržištu su već danas veća od 100% u odnosu na januar 2021. godine, ali očekujemo da ce cijene gasa potrošačima u BiH ostati nepromjenjene do kraja 2021. godine, kako je i najavljeno od strane resornog Ministarstva. Ovo podrazumijeva da i sa svoje strane Vlada FBiH izvrši svoja obećanja vezana za kompenzaciju dijela troškova koje snabdjevač Energoinvest nakon svih ušteda i sniženja, sam ne može premostiti. Kako se kriza snabdjevanja gasom i porast cijena očekuje i u prvom polugodištu 2022. godine, realna je prognoza da će od janura 2022. godine doći do povećanja cijena gasa potrošačima, što se u ovom trenutku ne može jasno precizirati, a što zavisi od berzanskih cijena gasa i naftnih derivata, na bazi kojih će Gazprom formirati uslove za prvi kvartal 2022. godine”, kazali su iz Sektora za odnose s javnošću Energoinvesta.

 

“Bez problema u snabdjevanju gasom za BiH”

 

Pozitivna informacija je da, u skladu s ugovorom koji je Energoinvest potpisao sa Gazpromom, ne postoji naznaka niti bilo kakvi nagovještaji da će doći do problema snabdjevanja gasom za BiH.

 

“Energoinvest je naručio potrebne količine gasa, čija je cijena ugovorena sa dobavljačem do kraja ove godine. Zahvaljujući prelasku na Turski tok cijena je značajno povoljnija u odnosu na cijene i enormna poskupljenja koja su aktuelna ovih mjeseci na evropskom tržištu. Naravno da je i ova ugovorena cijena preko 60% veća u odnosu na januar 2021. godine, ali zahvaljujući uštedama zbog prelaska na Turski tok, sniženju svih marži, te podršci Vlade FBIH, cijena gasa za potrošače u FBiH, nastojaće se održati nepromijenjena do kraja 2021. godine”, kazali su.

 

O povećanju cijena za industrijski sektor

 

Na pitanje koliko povećanje prognoziraju za industrijski sektor, nisu precizno odgovorili. Naveli su kako je “Energoinvest potrošačima iz industrijskog sektora transparentno prenio formulu formiranja cijene koju Energoinvest ima sa Gazpromom, te svaka promjena cijene koju Gazprom primijenjuje za Energoinvest se automatskim prenosi na industrijske potrošače”.

 

“Pri ovome treba naglasiti da su i ovi potrošači u startu dobili sniženja koja su ostvarena zbog prelaska na Turski Tok te smanjenja marži snabdjevača i operatora transportnog sistema”, zaključili su iz Energoinvesta.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!