Pacijenti u RS zabrinuti

Riječ struke: Šta će se dogoditi ako pacijentima date industrijski kiseonik

Hronika28.09.21, 12:24h

Riječ struke: Šta će se dogoditi ako pacijentima date industrijski kiseonik
Korištenje industrijskog kiseonika u zdravstvenim ustanovama nije ispravno. Pogotovo ako Agencija za lijekove, slijedeći pravila kriznog menadžmenta, može izdati potrebne dozvole u roku od 24 ili 48 sati, kaže Stevanović

 

Industrijski i medicinski kiseonik, u današnjim uslovima proizvodnje, međusobno imaju jako malo razlike, pojasnio je ugledni sarajevski doktor Dragan Stevanović.

 

Prema njegovim riječima, najveća razlika se ogleda u tome što su kontrole kvaliteta medicinskog kiseonika daleko strožije nego za industrijskog.

 

- U današnjim uslovima i industrijski kiseonik je veoma velike čistoće. Naime, moderne tehnologije varenja, kada se kontrola kvaliteta vara provjerava rentgenski i kada varovi moraju trpiti velika opterećenja, zahtijevaju korištenje svih gasova visoke čistoće, pa tako i kiseonika. U biti, razlika između industrijskog i medicinskog kiseonika je u načinu kontrole, koja je daleko rigoroznija za medicinski kiseonik, pojasnio je Stevanović.

 

U toku razgovora prisjetio se i perioda rata i iskustava koje je imao kao doktor u današnjoj Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš", a tadašnjoj Vojnoj bolnici.

 

- U ratu smo pacijentima davali industrijski kiseonik, jer medicinskog nismo uopće imali. Šta da radite kada je pacijentu neophodno 15 litara kiseonika u minuti, ili čak i više, a vi nemate medicinski kiseonik? Koristite ono što imate. Međutim, sigurno je da time nismo nikome naškodili, a spasili smo brojne živote u tako ekstremnim uslovima rada, dodao je Stevanović.


Međutim, tvrdi kako industrijski kisik, u normalnim uslovima, ne smije biti zamjena za medicinski.

 

- Korištenje industrijskog kiseonika u zdravstvenim ustanovama nije ispravno. Pogotovo ako Agencija za lijekove, slijedeći pravila kriznog menadžmenta, može izdati potrebne dozvole u roku od 24 ili 48 sati. Uostalom, vi u bolnicama pacijentima ne možete dati ni supu od šargarepe, za koju znate da ne može nikome naškoditi, ako to nije odobrila Agencija za lijekove. Mislim da se Agencija trebala ponašati u skladu sa procedurama kriznog menadžmenta, zaključio je Stevanović.

 

Inače, priču o korištenju industrijskog kiseonika u bolnicama, podsjećamo, pokrenuo je gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, tvrdeći kako je firma TGT iz Trna, čiji je direktor bivši ministar unutrašnjih poslova RS-a Stanislav Čađo, bolnicama isporučivala industrijski umjesto medicinskog kiseonika.


(Oslobođenje, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 23

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još