on 'levitira' iznad pruge

Kad Kinezi naprave mašinu: Predstavili maglev voz s maksimalnom brzinom od 600 kilometara na sat

Auto & Dom20.07.21, 14:41h

Kad Kinezi naprave mašinu: Predstavili maglev voz s maksimalnom brzinom od 600 kilometara na sat
Poređenja radi, putovanje avionom na toj dužini trajalo bi tri sata, a vozom velike brzine pet i po sati

 

Kina je u utorak predstavila maglev voz koji je u stanju da dostigne maksimalnu brzinu od 600 kilometara na sat, javili su državni mediji.

 

Maksimalna brzina učinila bi voz, koji je Kina sama razvila i proizvela u priobalnom gradu  Qingdao, najbržim kopnenim vozilom na planeti.

 

Koristeći elektromagnetsku silu, voz maglev „levitira“ iznad pruge bez ikakvog kontakta između kompozicije i šina.

 

Kina je koristila tu tehnologiju skoro dvije decenije u veoma ograničenom obimu. Šangaj ima kratku maglev liniju od jednog od njegovih aerodroma do grada.

 

Iako još nema međugradskih ili međupokrajinskih maglev linija u Kini, današnja objava mogla bi se pokazati dobrom za korištenje većih brzina, a neki gradovi kao što su Šangaj i Chengdu započeli su da provode istraživanja.

 

Brzinom od 600 kilometara na sat, putovanje vozom između Pekinga i Šangaja,duže od 1.000 kilometara, trajalo bi svega dva i po sata.

 

Poređenja radi, putovanje avionom na toj dužini trajalo bi tri sata, a vozom velike brzine pet i po sati.

 

Zemlje od Japana do Njemačke također nastoje izgraditi maglev željezničke mreže, i pored visokih troškova i njihove inkompatibilnosti s infrastrukturom postojećih  mreža koje ostaju glavne prepreke za njihov brzi razvoj, prenosi Reuters.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!