NAKON ODLUKE CIK-A O ODUZIMANJU MANDATA

Senaid Begić: 'Tako to radi SDA! Policijsko-tužilačka haranga za tri mjeseca dovela me od kandidata za premijera do optužnice!'

Front25.06.21, 10:40h

Senaid Begić: 'Tako to radi SDA! Policijsko-tužilačka haranga za tri mjeseca dovela me od kandidata za premijera do optužnice!'
Ovakvi primjeri, zajedno sa mojim, ustvari pokazuju kako trebaju da prođu oni koji su glasna i konstantna opozicija vladajućoj SDA! - poručuje nakon svega Senaid Begić

 

 


Centralna izborna komisija donijela je odluku o prestanku mandata u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine poslaniku SDP-a BiH Senaidu Begiću.


Prestanak mandata Begiću je utvrđen nakon što je postala pravosnažna sudska presuda kojom je osuđen na dvije i po godine zatvora za zloupotrebe dok je bio direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona.


Tim povodom, u izjavi za DEPO Portal, Senaid Begić kaže:


- Opšta je ocjena da je pravosuđe pod uticajem politike. Kako to izgleda u praksi vidi se upravo na mom primjeru. Poslije izbora 2018. godine, sa 5736 glasova osvojio sam direktan mandat u PD Parlamenta FBiH. Sve je ubrzano počelo da se odvija kada sam bio najozbiljniji kandidat za premijera ZDK i kada je SDP sa koalicionim partnerima imao komotnu većinu od 21 zastupnika za uspostavu vlasti bez SDA. Upravo tada je započela tužilačka haranga prema meni, kada je za nepuna tri mjeseca ekspresno podignuta optužnica za koju sam saznao iz medija. Sasvim slučajno je optužnica potvrđena i podignuta samo 20-tak dana poslije formiranja nove Vlade ZDK predvođene sa SDA!
Na taj način sam za samo tri mjeseca prošao put od kandidata za premijera do optužnice!


Begić navodi da je "policijsko-tužilačka haranga rezultirala sudskim procesom koji je bio 'farsa' i koji je doveo do neviđene presude i drakonske kazne koju je izrekao sudac kojem je 'Begić' bio prvi krivični predmet u životu"!


- Osim mog predmeta, u Zenici već duže vrijeme imamo "treniranje strogoće" prema gradonačelniku protiv kojeg je podneseno blizu 50 krivičnih prijava. Ovakvi primjeri, zajedno sa mojim, ustvari pokazuju kako trebaju da prođu oni koji su glasna i konstantna opozicija vladajućoj SDA!
Dakle,borba za vlast se ne odvija političkim marketingom i programima, već brutalnom eliminacijom političkih protivnika, instrumentalizacijom policije, tužilaštva i suda, a sve za potrebe dnevne politike - kaže Senaid Begić.


Pojašnjava i da konkretno u njegovom slučaju predmet putem Apelacije ide na Ustavni sud BiH, a po potrebi i na Evropski sud za ljudska prava.


- Po pitanju ove odluke CIK-a, planiram se obratiti saopćenjem za javnost - poručuje na kraju.


Podsjećamo, o slučaju "Begić" i politizaciji pravosudnog sistema u BiH bilo je burnih reakcija u javnosti, a akademik Slavo Kukić je u nedavnom gostovanju na BNTV kao primjer loše prakse upravo naveo ovaj slučaj iz Zenice. Profestor Kukić smatra da je slučaj "Begić" najdirektniji primjer utjecaja politike (SDA) na pravosuđenje protiv istaknutog člana jedne druge političke stranke (SDP).

 

 

Ovim istupom akademik Slavo Kukić još jednom je skrenuo pažnju na čitav ovaj slučaj, koji traje već godinama, a čiji epilog slijedi na Ustavnom sudu BiH.   

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 24

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još