Reakcije na konačnu presudu ratnom zločincu Ratku Mladiću

'Sad otvoreno možemo reći da je i vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske bilo ratnozločinačko'

Front08.06.21, 16:49h

'Sad otvoreno možemo reći da je i vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske bilo ratnozločinačko'
Potvrđivanje prvostepene presude Ratku Mladiću je siguran korak u svjetliju budućnost regije, smatraju u Našoj stranci

 

Stižu prve reakcije na pravosnažnu doživotnu kaznu zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću.

 

Hrvatska Vlada pozdravlja presudu Mladiću

 

Vlada Republike Hrvatske pozdravila je današnju dugo očekivanu presudu Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove kojom je Ratku Mladiću potvrđena najstroža kazna doživotnog zatvora i smatra je primjerenom, priopćeno je u utorak iz te vlade.

 

- Ovom presudom Ratko Mladić je konačno i pravomoćno osuđen za neke od najtežih i najokrutnijih zločina počinjenih na tlu Bosne i Hercegovine, između ostaloga da je kao sudionik nekoliko udruženih zločinačkih poduhvata počinio genocid, najokrutnije zločine protiv čovječnosti te povrede pravila i običaja ratovanja, s ciljem da trajno iskorijeni Bošnjake i Hrvate s pojedinih područja Bosne i Hercegovine -  navodi se u priopćenju.
 

Vlada Republike Hrvatske ipak, izražava nezadovoljstvo što u ovom pravomoćno okončanom postupku nije utvrđeno sudjelovanje i najviših dužnosnika Republike Srbije u tzv. sveobuhvatnom udruženom zločinačkom poduhvatu koji je rezultirao počinjenjem najtežih kršenja međunarodnog humanitarnog prava.
 

Uz to, Vlada Republike Hrvatske izražava žaljenje i nezadovoljstvo "što Ratko Mladić nije optužen i osuđen za brojna zlodjela počinjena tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, gdje je započeo svoj krvavi pohod nastavivši ga u Bosni i Hercegovini".

 
- Nadamo se da će ova presuda donijeti barem djelomičan mir i satisfakciju žrtvama zlodjela Ratka Mladića i članovima njihovih obitelji - zaključuje se u priopćenju hrvatske vlade. 


SBB BiH: Presuda Mladiću samo mala satisfakcija žrtvama

 

Iz Saveza za bolju budućnost (SBB) ističu da je konačna presuda doživotnog zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću i zločinačkoj ideji za koju se borio, kao i ostvarenom rezultatu kroz tu ideju, samo mala satisfakcija žrtvama genocida u Srebrenici i generalno bošnjačkom i drugim narodima, za masovna ubistva, stradanja i protjerivanja koja im je priredio zločinac Mladić i vojska kojom je komandovao.

 

- Na ovom svijetu ne postoji sud, niti kazna koja bi bila adekvatna za zločinca Mladića, za sve njegove počinjene zločine i zlodjela za koja je lično odgovoran. Također, ne postoji ni pravda koja bi zadovoljila žrtve i nadoknadila im svu bol i patnju koju su pretrpjeli u agresiji na BiH - navode u saopćenju iz SBB-a.

 

Dodaje se da zaslužena kazna ratnom zločincu Ratku Mladiću, za bošnjački narod koji je najviše stradao u agresiji na BiH, i građane naše države može pričinjavati samo minimalno zadovoljstvo žrtvi, i to kroz spoznaju da je dželat ipak kažnjen.

 

- Konačna presuda ratnom zločincu Mladiću imat će ogromne i političko-pravne konsekvence, jer je ona dokaz da će svaki pojedinac, zajednica ili država koji, eventualno, u budućnosti pokušaju nasrtati na BiH, bošnjački i druge narode, završiti kao zločinac Mladić - naglašavaju iz SBB-a.

 

Ambasada SAD-a: Presuda je važan korak da svi preuzmu odgovornost

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini pozdravila je današnju odluku Žalbenog vijeća Međunarodnog rezidualnog mehanizma Ujedinjenih nacija za krivične sudove kojom se potvrđuje osuđujuća presuda za Ratka Mladića.

 

Ta presuda, kako su naveli na zvaničnom Twitter nalogu, predstavlja važan korak kako bi svi pojedinci koji su činili zločine preuzeli punu odgovornost za sve patnje naroda tokom rata u Bosni i Hercegovini što će u budućnosti donijeti pravdu žrtvama i njihovim porodicama.

 

Pozvali su sve strane u BiH da poštuju sudske presude, poštujući sve žrtve, da rade na procesu pomirenja i stabilnoj budućnosti i osiguraju poštivanja svih prava građana BiH.

 

Ratko Mladić, bivši komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) i dugo vremena najtraženiji haški optuženik, pravomoćno je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, odnosno za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

 

Pravomoćnom i konačnom presudom, koju mu je danas izreklo Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS), potvrđena je prvostepena presuda od 22. novembra 2017. godine, te okončan proces za najteže zločine počinjene na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

 

Žalbeno vijeće odbacilo je sve žalbe koje je uputila Mladićeva odbrana, kao i žalbe tužiteljstva.

 

Delegacija EU u BiH: Poricanje genocida i glorifikacija zločinaca u suprotnosti s temeljnim evropskim vrijednostima

 

- Pravomoćnom presudom Ratku Mladiću pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove (IRMCT) okončano je ključno suđenje u novijoj evropskoj istoriji za ratne zločine, uključujući genocid, na prostoru Bosne i Hercegovine. Prisjećajući se onih koji su izgubili živote, duboko se suosjećamo s njihovim najmilijima i preživjelima - stoji u izjavi glasnogovornika Delegacije Evropske unije u BiH.

 

Evropska unija očekuje od svih političkih aktera u Bosni i Hercegovini i na Zapadnom Balkanu potpunu saradnju s međunarodnim sudovima, poštivanje odluka sudova i priznanje njihove nezavisnosti i nepristrasnosti.

 

- Poricanje genocida, revizionizam i glorifikacija ratnih zločinaca u suprotnosti su s temeljnim evropskim vrijednostima. Današnja odluka prilika je za lidere u Bosni i Hercegovini i regionu da, u svjetlu činjenica, preuzmu vodeću ulogu u odavanju počasti žrtvama i promoviranju okruženja pogodnog za pomirenje kako bi se prevazišlo naslijeđe rata i izgradio trajni mir.

 

Ovo je preduslov za stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine i temelj za njen evropski put. Također je dio 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU.

 

Međunarodni i domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim zemljama trebaju nastaviti sa svojom misijom osiguravanja pravde za sve žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i članove njihovih porodica. Nekažnjivost je nedopustiva - stoji u izjavi glasnogovornika Delegacije EU u BiH.

 

Društvo za ugrožene narode: Konačna presuda Ratku Mladiću - djelimično zadovoljene pravde

 

Društvo za ugrožene narode – Internacional sa sekcijama u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Italiji, Luksemburgu, Bosni  i Hercegovini i drugim pozdravlja izricanje konačne presude glavnom komandantu Vojske Republike Srpske, Ratku Mladiću, kojom je ovaj ratni zločinac osuđen na doživotnu kaznu zatvora za masovno protjerivanje, masovno ubijanje, deportacije, silovanje, paljenje sela i rušenje gradova i na kraju za zločin genocida u Srebrenici.

 

- Istovremeno, izražavamo žaljenje zbog odbijanja priznanja za počinjeni genocid u gradovima poput Prijedora, Foče, Kotor Varoši, Ključa, Sanskog Mosta i Vlasenice.  Ove zločine koji su se dogodili na početku rata u BiH, 1992.godine, međunarodna zajednica je mirno posmatrala i nije ništa učinila da ih spriječi. Rezultat nečinjenja velikih sila bio je upravo genocid u Srebrenici u julu 1995.godine koji se dogodio pod zastavom Ujedinjenih nacija.

 

Današnja konačna presuda je minimum zadovoljenja pravde koju su hiljade preživjelih žrtava proteklog rata tako dugo očekivali.  Ova presuda predstavlja olakšanje za žrtve i otvara mogućnost da se oni koji  su činili užasne zločine lakše suoče s prošlošću bez koje nema izgradnje trajnog mira na ovim prostorima - saopćeno je iz Društva za ugrožene narode.

 

Kavalec: Pravda za žrtve i preživjele je ključna za izgradnju trajnog mira

 

Današnjom presudom zatvara se važno poglavlje u ostvarenju pravde za preživjele i žrtve ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti počinjenih u BiH - rekla je šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Kathleen Kavalec.  

 

Ona je istakla da ova presuda predstavlja jedan od ključnih koraka u utvrđivanju odgovornosti počinitelja ovih djela.

 

- Pravda za žrtve i preživjele je ključna za izgradnju trajnog mira u Bosni i Hercegovini i za poštovanje vladavine prava. Naše misli su sa preživjelima i sa porodicama svih žrtava ratnih zločina, genocida i zločina protiv čovječnosti. Predsjedništvo BiH je, povodom 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma, podsjetilo 'na obavezu da saosjećamo sa bolom i patnjama pripadnika svih naroda i građana, te obavezu da iskažemo poštovanje prema svim nevinim žrtvama rata - istakla je.

 

Naglasila je da Misija poziva sve u Bosni i Hercegovini da djeluju u pravcu promovisanja mira i pomirenja, da pokažu saosjećanje sa žrtvama i preživjelima tako što će poštovati presude međunarodnih i domaćih pravosudnih institucija i uzdržati se od retorike podjela i uvreda.

 

Podsjetila je da krivična odgovornost predstavlja odgovornost pojedinca za počinjeno krivično djelo te poziva sve da se uzdrže od tumačenja presude kao usmjerene protiv bilo kojeg naroda.

 

- Iako Misija smatra da je današnja presuda pozitivan korak naprijed, činjenica je da za mnoge zločine počinjene za vrijeme oružanog sukoba još niko nije odgovarao. Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini nastavlja da pruža podršku pravosuđu BiH u procesuiranju predmeta ratnih zločina u BiH u skladu sa Revidiranom državnom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina, kao i sa međunarodno priznatim standardima pravičnog suđenja - zaključila je Kavalec, saopćeno je iz OSCE-a.

 

Komšić: Presuda Mladiću jasno govori o namjeri za činjenje najstrašnijih djela

 

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je da današnja presuda Ratku Mladiću u kojoj je utvrđeno postojanje više udruženih zločinačkih poduhvata i to političkog, a sada i vojnog rukovodstva Republike Srpske, jasno govori da je postojala namjera za činjenje niza najstrašnijih zločinačkih djela u Bosni i Hercegovini, temeljenih na etničkim razlikama.

 

Time je, kako je naveo Komšić, veoma jasno utvrđeno da je iz te namjere političkog i vojnog vođstva Republike Srpske proizašlo planiranje, organizovanje i provođenje tog niza najtežih krivičnih djela, među kojima je i zločin genocida, zločin protiv čovječnosti, niza ratnih zločina i etničkog čišćenja.

 

- Kada to sve znamo, onda je jasno da je tadašnje političko i vojno rukovodstvo Republike Srpske imalo za svoj cilj stvaranje etnički očišćene Bosne i Hercegovine, u kojoj bi oni na taj način stvorili potpuno drugačiji ambijent za realizaciju njihovih političkih ciljeva, sa kojima se nažalost suočavamo i danas u mirnodopskim uslovima - navodi se u saopćenju iz Komšićevog kabineta.

 

On dalje dodaje - ako znamo da su vojni i politički vrh Republike Srpske presuđeni za udruženi zločinački poduhvat, sa čijim posljedicama se suočava sadašnja BiH, onda se postavlja pitanje i djelovanja sadašnjeg političkog rukovodstva Republike Srpske, koje kroz negiranje presuda međunarodnih sudova, zapravo nastavlja potpuno istu matricu rada, ali u današnjim mirnodopskim uslovima.

 

- To jasno govori da Republika Srpska neće nikada biti samostalna niti nezavisna država, jer je teško povjerovati da će bilo ko, bilo kada priznati nešto što je nastalo na udruženom zločinačkom poduhvatu, koji je u realizaciji svojih ciljeva počinio i zločin genocida. Ostaje otvoreno pitanje, za sve nas kao i za naredne generacije, kako da se Bosna i Hercegovina redefinira na novim osnovama, u čemu ne mogu učešće imati nosioci niti elementi udruženog zločinačkog poduhvata, koji je utvrđen u današnjoj haškoj presudi Mladiću - navodi Komšić.

 

On zaključuje da je ovim "okončana ta ideja o nekim mirnim razlazima, koje neki puštaju javnost radi vlastitih političkih ciljeva, te da se u budućnosti moramo okrenuti tome da se iz političkog i javnog života izbace svi ovi elementi koje je Hag utvrdio kao udruženi zločinački poduhvat".

 

Turković: Presuda Mladiću ima nemjerljiv značaj za budućnost BiH i regije


Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković izjavila je da je presuda Ratku Mladiću konačna i historijska.

 

- Presuda Ratku Mladiću ima nemjerljiv značaj za budućnost BiH i cijele regije, jer se samo na istini i pravdi može graditi trajni mir i stabilnost - istakla je Turković.

 

Iako presuda nije obuhvatila sve zločine i genocid u svim općinama gdje je počinjen, prvi put u historiji, Turković naglašava da je genocid nad Bošnjacima istražen, utvrđen i pravosnažno presuđen na međunarodnom tribunalu i kako je rekla "bit će zauvijek upamćen i prepoznat kao opomena svijetu i generacijama koje dolaze".

 

Ratko Mladić, kazala je ona, samo je jedno od glavnih i prepoznatljivih lica izvršitelja genocida i dobio je zasluženu kaznu.

 

Turković je izrazila uvjerenje da će to biti prilika i za vlasti Republike Srbije, te političke predstavnike RS koji negiraju genocid da prihvate istinu, odbace zločinačku ideologiju, simbole i politiku te se okrenu evropskoj budućnosti. Suočavanje sa istinom i individualizacija krivice za najgore zločine na evropskom tlu poslije Drugog svjetskog rata, u njihovom je interesu.

 

- Stoga bi Srbija trebala biti glavni partner, ne samo Rezidualnom mehanizmu za dovršetak procesa protiv odgovornih za ratne zločine, nego i zagovaratelj procesuiranja svih osumnjičenih pred sudovima u regiji - rekla je Turković.

 

Dodala je da negiranje genocida i slavljenje osuđenih ratnih zločina, čega smo i dalje svjedoci, glavna su prepreka trajnom miru i vode ka destabilizaciji cijele regije te blokiraju napredak ka EU, koji jednako želi većina ljudi u BiH, pa i u Srbiji.

 

- Zato je neophodno da što prije zakonski zabranimo javno negiranje genocida i slavljenje ratnih zločina i zločinaca. To je prilika za novog visokog predstavnika da postavi standard na osnovu kojeg se može graditi pomirenje i bolja budućnost - zaključila je Turković, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP BiH.

 

Naša stranka: Presudu Mladiću iskoristiti za suočavanje s prošlošću

 

Potvrđivanje prvostepene presude Ratku Mladiću je siguran korak u svjetliju budućnost regije. Pozivamo sve, a pogotovo politička rukovodstva vladajućih partija u Srbiji i Republici Srpskoj da presudu prihvate i da je iskoriste u cilju suočavanja s prošlošću i odvažnog rada na pomirenju.

 

Ako se to ne desi, ova presuda mora biti snažan alat u rukama međunarodne zajednice da se otvoreno i beskompromisno suprotstavi politikama koje žele graditi društvo na tekovinama ratnih zločina koje uključuju i genocid.

 

Nema sumnje da se sad, uz konačnu, punomoćnu presudu Ratku Mladiću otvoreno može govoriti kako je i vojno i političko rukovodstvo Republike Srpske u ratu bilo ratnozločinačko i kad je riječ o prošlosti ne odstupati ni pedlja od tog stava, a kad je riječ o budućnosti ne pristajati ni na šta što će tu budućnost kontaminirati nedjelima koja su počinila pomenuta rukovodstva.

 

Sve to, naravno, treba raditi uz punu svijest o pojedinačnoj odgovornosti osuđenih i nikad ni na koji način ne prebacivati krivicu na cjelokupan narod.

 

To su načela kojima će se Naša stranka voditi u svom političkom djelovanje kad je u pitanju odnos prema proteklom ratu koji kao političari najvećim dijelom moramo graditi na presudama Suda u Haagu koje itekako imaju posljedice na izgradnju društava za koja smo odgovorni.

 

BOSS: Jasna poruka svim gospodarima rata

 

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović smatra da se potvrđenom presudom doživotnog zatvora ratnom zločincu Ratku Mladiću od strane Haškog tribunala poslala jasna poruka svim gospodarima rata na cijeloj planeti - da će i po komandnoj odgovornosti biti kažnjeni za ratne zločine i zlodjela prema civilnom stanovništvu.

 

Stoga je poražavajuće i ponižavajuće za građane entiteta Republika Srpska osuđivanje presude Ratku Mladiću od strane nemoralnih političara i drugih sljedbenika zločinačkog djelovanja, jer se podržavanjem ratnih zločina i zločinaca teret krivice po komandnoj odgovornosti prenosi i na kolektivnu odgovornost kompletne nacije, upozorio je predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 111

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još