PREDUGE SU BILE DVIJE DECENIJE BORBE

Nana Fata u suzama, iscrpljena i bolesna: 'Danas mi je najgore... Nije mi pravo, ne volim, a moram...'

Hronika05.06.21, 13:55h

Nana Fata u suzama, iscrpljena i bolesna: 'Danas mi je najgore... Nije mi pravo, ne volim, a moram...'
Dvadeset godina sam iscrpljena, a danas mi je najgore. Nije mi drago, a u isto vrijeme i jest mi drago što je moja avlija oslobođena - kroz suze je nakon svega kazala nana Fata Orlović

 

 

Nakon više od dvije decenije pravne borbe Fata Orlović je dočekala pravdu, no danas je, koliko god bila sretna zbog toga, umorna, iscrpljena i bolesna.


U momentima rušenje spomenute crkve došlo je do pogoršanja njenog zdravlja, vjerovatno zbog emocija, kako su potvrdili članovi njene porodice, a koje ionako u posljednje vrijeme nije zadovoljavajuće.


Stoga danas nije imala snage za novinare i izjave za medije, ali je kratko rekla:


- Hvala Bogu, dočekasmo, hvala Bogu, izvrši se sve kako treba, ali danas mi je ponajgore. Nije mi pravo, ne volim, a moram, jer svako svoje traži, pa tražim i ja svoje. Ja njima nisam ništa učinila niti činim. Drago mi je što je iznesena iz avlije, ne bi je trpio niko, pa ne mogu ni ja.


Također se i zahvalila novinarima na podršci te dodala da je konačno vrijeme da rahat sjedne u svoju avliju.


- Da sjednem ondje da popijem kahvu, da nas ne ganjaju i ne tuku po našoj avliji, nek i njima dođe kraj. Radili su nam što je najgore, a došao je kraj i njima... Dvadeset godina sam iscrpljena, a danas mi je najgore. Nije mi drago, a u isto vrijeme i jest mi drago što je moja avlija oslobođena - kazala je nana Fata Orlović.


Njena kćerka Hurija tražila je danas i ljekarsku pomoć, a informacija je stigla do predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Ćamila Durakovića koji je kontaktirao medicinskog radnika Sulju Čakanovića, koji je odmah otišao na teren.


Čakanović je nakon kućne posjete rekao da su kod nane Fata vitalni organi dobro i da nema potrebe za hitnom intervencijom.

 

Prema posljednjim informacijama koje je objavila agencija Fena, pravoslavna crkva je srušena do temelja, a još se odvozi materijal prema Bratuncu na mjesto gdje je planirano građenje nove crkve.


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, u oktobru 2019. godine donio je presudu u kojoj je naloženo uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović.


U njenom dvorištu u mjestu Konjević Polje, crkva je napravljena 1998. godine. Ona je u to u vrijeme sa sedmero djece bila u izbjeglištvu.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook