VIDEO/ KONAČNO, NAKON MNOGO GODINA

Kamera zabilježila sve - srušena je crkva u avliji nane Fate! Kćerka kaže: 'Majci nije dobro, treba joj pomoć!'

Hronika05.06.21, 10:38h

Kamera zabilježila sve - srušena je crkva u avliji nane Fate! Kćerka kaže: 'Majci nije dobro, treba joj pomoć!'
Prema pravosnažnoj presudi Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu, rok za izmještanje crkve iz avlije nane Fate Orlović u Konjević-Polju bio 1. april prošle godine. No to je počelo tek danas

 

13:46  U Konjević Polju jutros je počelo rušenje pravoslavne crkve iz dvorišta nane Fate Orlović. Rušenje odnosno izmještanje crkve je završeno oko 13.00 sati, a nana Fata je poslije dvadeset godina čekanja dočekala pravdu.


Pravoslavna crkva je srušena do temelja, a još se odvozi materijal prema Bratuncu na mjesto gdje je planirano građenje nove crkve.


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, u oktobru 2019. godine donio je presudu u kojoj je naloženo uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović.


U njenom dvorištu u mjestu Konjević Polje, crkva je napravljena 1998. godine. Ona je u to u vrijeme sa sedmero djece bila u izbjeglištvu.

 

rusenje-crkve-nana-fata-fena2

 

10:59 U Konjević Polju jutros je počelo rušenje pravoslavne crkve iz dvorišta nane Fate Orlović.


Nakon više od dvije decenije pravne borbe nana je dočekala pravdu. U momentima rušenje spomenute crkve došlo je do pogoršanja njenog zdravlja vjerovatno zbog emocija, kako tvrde članovi njene porodice, a koje je ionako u posljednje vrijeme nije zadovoljavajuće.


Njena kćerka Hurija je tražila i ljekarsku pomoć, a informacija je stigla i do predsjednika Skupštine opštine Srebrenica Ćamila Durakovića koji je kontaktirao medicinskog radnika Sulju Čakanovića koji je odmah otišao na teren.


Čakanović je nakon kućne posjete rekao da su kod nane Fata vitalni organi dobro i da nema potrebe za hitnom intervencijom.


- Njene vitalne funkcije su dobre, i nana Fata se danas posebno raduje jer je dočekala pravdu. I njena čvrsta odluka je da ostaje u Konjević Polju. Nažalost, kod nas u regiji je problem nedostatak ljekara bošnjačke nacionalnosti jer nemamo doktora koji će raditi na terenu u ovakvim situacijama. Veći teret snosim ja s obzirom da nerijetko pružam ovakve vrste usluga. Vlada Kantona Sarajevo je na pravom putu sa usvajanjem zakona o pomoći povratnicima u Srebrenici i mislim da ovakav vid pomoći treba biti proširen na više nivoe vlasti - kazao je Čakanović.


Hurija Karić putem telefona je potvrdila da je nana zajedno s njom u svojoj kući, te da ne izlaze iz kuće.


Izmještanje crkve još traje, a nepoznato je gdje će biti sagrađena ponovo - javlja agencija FENA.

 

10:30 Nakon godina i godina borbe, srušena je crkva u dvorištu nane Fate Orlović iz Konjević Polja. Ostaci srušenog objekta će biti sklonjeni tokom dana.

 

Kamera advokata nane Fate, Rusmira Karkina, zabilježila je ovaj trenutak od početka do kraja...

 

 

 

08:49 Nana Fata Orlović iz Konjević Polja konačno je dočekala pravdu – počelo je izmještanje crkve iz njene avlije!

 

Ovu informaciju potvrdio je isarajevski advokat Rusmir Karkin, koji zastupa nanu Fatu, a koji je na svom Facebook profilu objavio i nekoliko video snimaka na kojima se vidi da je bager ušao u dvorište i počeo kopanje.


Radne mašine ušle su u dvorište nane Fate rano jutros, a Karkin je u izjavi za Avaz kratko rekao:


- Žena od sreće ne zna kako će sve ovo preživjeti...


Podsjećamo, prema pravosnažnoj presudi Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu, rok za izmještanje crkve iz avlije nane Fate Orlović u Konjević-Polju bio 1. april prošle godine. No to je počelo tek danas.

 

 

Iako je trenutno nemoguće doći do izjave nane Fate Orlović, njen zet Mirza Karić za Fenu je kazao da su svi pod emocijama i posebna supruga Hurija i nana Fata.

 

- Konačno smo dočekala pravdu i hvala Bogu što je nana doživjela. Kako smo obavješteni, danas bi trebalo da bude uklonjena crkva iz dvorišta. – kazao je Mirza Karić.

 

Kćerka Hurija za Fenu je kazala da majka nije dobro i da treba medicinsku pomoć.

 

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, u oktobru 2019. godine donio je presudu u kojoj je naloženo uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović.

 

U njenom dvorištu u mjestu Konjević Polje, crkva je napravljena 1998. godine. Ona je u to u vrijeme sa sedmero djece bila u izbjeglištvu.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 252

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još