priča iz bh. bolnice sa sretnim krajem

Kako su i majka i beba preživjele koronu na respiratoru: Sedmi mjesec trudnoće, odjednom gubi svijest, hitan carski rez, šok...

Nedjeljni magazin03.06.21, 20:12h

Kako su i majka i beba preživjele koronu na respiratoru: Sedmi mjesec trudnoće, odjednom gubi svijest, hitan carski rez, šok...
Imam 34 godine, nemam drugih oboljenja, čak su mi drugi govorili kako i u slučaju zaraze ne bi trebala imati teži oblik bolesti. A onda završiš na respiratoru, liječnici ti se bore život. I za život bebe. Strašan trenutak u životu - govori mlada majka

 

 

Mlada obitelji Pavičić iz Ljubuškog nakon ovogodišnjeg blagdana Uskrsa vraćala se svojim redovnim obvezama. Slavena je bila trudna. Sedmi mjesec trudnoće je prolazio bez poteškoća i svi su se lagano pripremali za dolazak prinove. Ovaj put je sin bio na putu. Zvat će se Ante. Ljubušaci su posebno osjetljivi prema tome imenu i istoimenom svecu kojeg posebno štuju, piše portal Pogled.ba.

 


A onda je u kuću ušla korona. Nije bilo velike panike. Još! Ipak se radi o mladim ljudima koji nemaju zdravstvene probleme. Sve je krenulo 8. travnja. Temperatura, malaksalost, Slavena i njena kćer prolaze dan po dan. Slavena dobiva jednu turu antibiotika, ali nema većih poboljšanja. Dosadni virus je uporan. Kreću sa drugom turom antibiotika, liječnici prate stanje, nitko ne sluti kakva će se drama razviti u idućim danima.


Slavena gubi svijest u kući, pada, prebacuju je u Mostar. Liječnici zaključuju kako stanje nije opasno, ali bolest još ne posustaje. I onda šok. Njezina pluća počinju  otkazivati, virus ih uništava i Slavena završava na respiratoru. Liječnici hitno izvode carski rez, beba je isto zaražena. I pluća malog Ante ne mogu izdržati, te ga liječnici isto stavljaju na respirator.


I majka i beba dišu uz pomoć strojeva, situacija koju nitko nikome ne može poželjeti. Drago Pavičić, Slavenin suprug i Antin otac živi na relaciji COVID bolnice i Intenzivne njege Pedijatrije SKB Mostar, ali ne može mnogo pomoći. Liječnici se ne usude davati bilo kakve prognoze jer je stanje izuzetno teško.


- Nismo mogli niti pojmiti da će stanje doći u takvu fazu. Imam 34 godine, nemam drugih oboljenja, čak su mi drugi govorili kako i u slučaju zaraze ne bi trebala imati teži oblik bolesti. A onda završiš na respiratoru, liječnici ti se bore život. I za život bebe. Strašan trenutak u životu - govori Slavena na početku razgovora za Pogled.ba.


I dok su liječnici u COVID bolnici pokušavali spasiti njezin život, malog Antu na Intenzivnu njegu je primio dječiji kardiolog dr. Vladimir Jegdić. On je taj dan bio dežurni. Kaže nam kako su Antu reanimirali odmah po prijemu, a nakon što su uspjeli  vratiti vitalne znakove dijete je priključeno na respiratora i počela je velika borba za njegov život.


-To su za nas bili najemotivniji dani od početka pandemije koronavirusa. Znali smo da su bebine šanse za preživljavanje male, brinulo nas je i što je dugo bio izložen hipoksiji dok je bio u stomaku još, a život majke je visio o koncu također. Otac je bio tu stalno, pitao što može učiniti i pomoći... Mnogo emocije u svemu - priča dr. Jegdić.


Slično govori i njegova kolegica Marija Novaković Bošnjak, voditeljica Odjela Intenzivne njege i neonatologije Klinike za dječje bolesti SKB Mostar.


- Novorođenče se prezentiralo slikom umjerene  hipoksijsko ishemijske ozljede mozga i respiratorne insuficijencije nastale radi otežane opskrbe krvi kisikom tijekom covid 19 infekcije majke koja se dogodila u 32. gestacijskom tjednu, tjedan dana pred porod. Mehanička ventilacija je omogućila normalnu opskrbu kisikom i pacijent je pet dana bio na respiratoru. Probleme koje smo dijagnosticirali smo rješavali jedan po jedan. Jedan od sretnijih trenutaka u karijeri je bio kada je taj pacijent otišao živ kući. Tijekom ranog neurorazvoja potreban će biti predan pedijatrijski nadzor, ali imamo razloga vjerovati da je sve loše iza nas - istaknula je dr. Novaković Bošnjak.


Nastavak teksta čitajte ovdje.


(DEPO PORTAL/ad)