Prijave otvorene do 31. maja

Jedinstvena prilika za sve studentice u BiH: Nagrada 'Vera Šnajder' - 5.000 KM za troškove puta i naučne konferencije

Kultura18.05.21, 11:31h

Jedinstvena prilika za sve studentice u BiH: Nagrada 'Vera Šnajder' - 5.000 KM za troškove puta i naučne konferencije
Za tu nagradu ne mogu se prijaviti studentice iz Bosne i Hercegovine, koje žive ili studiraju u inozemstvu, naglašeno je iz Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini

 

Fondacija budućnosti u Bosni i Hercegovini dodijelit će nagradu "Vera Šnajder" bh. studenticama. Cilj te nagrade je javnost informirati o značaju i djelovanju Vere Šnajder, uspješne matematičarke i prve dekanice u Bosni i Hercegovini, ali i kreirati jedinstvenu priliku za studentice u Bosni i Hercegovini.

 

- Fondacija budućnost u BiH dodjeljuje nagradu u iznosu do 5.000 KM za putne troškove i troškove naučnih konferencija za bh. studentice – navodi se.

 

Nagrada "Vera Šnajder" omogućit će istraživačima iz Bosne i Hercegovine koji su na početku karijere, a bit će im i veza između vlastite potrage za znanjem i kolektivnog društvenog napretka, da prisustvuju i učestvuju na međunarodnoj konferenciji izvan BiH koja je relevantna za njihovo trenutno istraživanje.

 

Uspješni kandidati će prezentirat će svoje trenutno istraživanje (kao pozvani izlagači - usmena prezentacija ili poster prezentacija), na međunarodnoj konferenciji.

 

Prisustvovat će međunarodnoj konferenciji kao delegatkinje, s ciljem širenja znanja stečenog u Bosni i Hercegovini kroz uspješnu izvedbu projekta ili programa.

 

- Prijave su otvorene do 31. maja ove godine. Za tu nagradu ne mogu se prijaviti studentice iz Bosne i Hercegovine, koje žive ili studiraju u inozemstvu - naglašeno je iz Fondacije budućnosti u Bosni i Hercegovini.

 

Vera Šnajder je rođena 2. februara 1904. godine u Reljevu, u blizini Sarajeva. Kao jedna od najboljih matematičarki svoje generacije  dobila je stipendiju Vlade Francuske, koja joj je omogućila da 1929. godine otputuje u Pariz. Tamo  je provodila istraživanja na Institutu Henri Poincaré, koji su osnovali matematičari Émile Borel iz Francuske i George David Birkhoff iz Sjedinjenih američkih država, da bi potakli međunarodne razmjene u matematici i teorijskoj fizici. Mješajući se sa kremom francuske naučne zajednice, radila je i kao istraživačica u Laboratoriju za hidrodinamiku na Sorboni, postavši prvi autor iz Bosne i Hercegovine koji je objavio rad iz matematike.

 

Vera je bila prva žena, izabrana na poziciju dekana u cijeloj Jugoslaviji. Godinama je bila u Univerzitetskom senatu, u Prosvjetnom odboru Bosne i Hercegovine, ali i predsjednica Odbora Nacionalne biblioteke, članica Odbora za izbor naučnih saradnika, predsjednica Odbora za profesorske ispite i dugogodišnja predsjednica Jugoslovensko-francuskog društva.

 

Pomagala je studente i savjetovala mlađe stručno osoblje tokom svoje karijere, s namjerom da se njihovo cjelokupno znanje i vještine dovedu do savršenstva. Na taj način bi mlada generacija postigla lični i profesionalni uspjeh, istovremeno služeći i unaprjeđujući domovinu.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!