Kada je reč o slatkišima, teško je odoljeti. Jednom kada počnemo, teško je prestati, što vodi do visokog šećera u krvi, gojaznosti, masne kože i drugih problema. Međutim, postoji jedan slatkiš koji je ne samo ukusan već i preporučljiv za zdravlje – tamna čokolada.
Zašto ne treba da se odreknete čokolade?
Američki supermodel Sindi Kraford, koja je svojom ljepotom obilježila devedesete i koja i danas dominira modnim pistama, ne može da odoli tamnoj čokoladi. Na svom profilu „Meaningful Beauty“ na društvenoj mreži X, podijelila je da je parče tamne čokolade njena svakodnevna uživancija.
- Na kraju ručka uvijek uzmem mali komad tamne čokolade. To je poruka mom tijelu da je obrok gotov - rekla je Sindi za "The Cut".
![]()
Nije svaka ista: Koju čokoladu odabrati za zdravlje?
Ključna stvar koju morate znati prije nego što tamnu čokoladu proglasite lijekom jeste: procenat kakaa! Nije svaka crna čokolada jednako zdrava. Da biste zaista ostvarili benefit u čišćenju krvnih sudova, morate birati proizvode sa najmanje 70% kakaa, a idealno je da idete i do 85%. Što je procenat veći, to je manje šećera, a više moćnih antioksidanasa.
Što se tiče doze, stručnjaci preporučuju da se ne prekorači 20 do 30 grama dnevno, što je otprilike jedna ili dve manje kockice. Umjerenost je ključ: mali komadić tamne čokolade je lijek, ali cijela tabla je i dalje slatkiš!
Tamna čokolada je bogata antioksidansima, poboljšava cirkulaciju i može pomoći u smanjenju stresa. S obzirom na ove prednosti, nije ni čudo što je mnogi stručnjaci preporučuju kao dio uravnotežene ishrane. Dakle, sljedeći put kada poželite nešto slatko, slobodno posegnite za tamnom čokoladom – i uživajte bez griže savjesti!
(DEPO PORTAL/ad)
PODIJELI NA
Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook