Hoće li se predomisliti

Ademović novi predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva, otvoren put za izbor Bogićevića

Front26.03.21, 12:45h

Ademović novi predsjedavajući Gradskog vijeća Sarajeva, otvoren put za izbor Bogićevića
Ademovića su vijećnici tajnim glasanjem sa 18 glasova izabrali kao novog predsjedavajućeg Vijeća. Glasalo je 25 vijećnika, četiri su listića bila nevažeća i tri nepopunjena

 

Nakon što je Srđan Srdić odustao od kandidature za predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva, kao jedini kandidat ostao je Jasmin Ademović iz Naroda i pravde čime je otvoren put za izbor Bogića Bogićevića na mjesto gradonačelnika ukoliko se on predomisli nakon što je prethodno povukao svoju kandidaturu.

 

Ademovića su vijećnici tajnim glasanjem sa 18 glasova izabrali kao novog predsjedavajućeg Vijeća. Glasalo je 25 vijećnika, četiri su listića bila nevažeća i tri nepopunjena.

 

Izboru su prethodile teške optužbe između nekoliko vijećnika o navodnoj trgovini.

 

Podsjećamo, prema dogovoru koalicionih partnera, na konstituirajućoj sjednici prije nekoliko dana za predsjedavajućeg Gradskog vijeća trebao je biti imenovan Jasmin Ademović (NiP), što znači da ne bi bilo smetnji za izbor Bogićevića kao gradonačelnika. No, pojavio se prijedlog da na čelo Gradskog vijeća dođe Srđan Srdić, koji se izjašnjava kao Srbin, što je značilo da Bogićević ne bi mogao biti izabran, jer su pripadnici istog konstitutivnog naroda.

 

SDP, NiP i NS su u saopštenju, nakon otkazivanja sjednice, naveli da su aktuelni gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Stari Grad u Sarajevu, na tajnom glasanju, na čelo Gradskog vijeća “pokušali dovesti Srđana Srdića sa ciljem rušenja našeg kandidata Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva”.

 

Predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je na svom Facebook profilu napisao da je podnio krivičnu prijavu protiv Skake i Hadžibajrića.

 

Prema odredbama Statuta Grada Sarajeva Bošnjacima, Hrvatima i Srbima, kao konstitutivnim narodima, pojedinačno se garantuje minimum 20 posto mjesta u Gradskom vijeću, a Ostalim najmanje dva mjesta.

 

Gradonačelnik glavnog grada BiH se bira javnim glasanjem, a za izbor je potrebno petnaest glasova.

 

(N1, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još