Ulagači se plaše sporog oporavka potražnje

Zbog novog talasa 'zatvaranja' u Evropi: Cijene nafte u svijetu padaju drugu sedmicu zaredom

Biznis Klub22.03.21, 14:41h

Zbog novog talasa 'zatvaranja' u Evropi: Cijene nafte u svijetu padaju drugu sedmicu zaredom
Oštar pad cijena najviše je posljedica strahovanja trgovaca da se potražnja za naftom neće oporaviti tako brzo kao što su se nadali zbog problema sa zauzdavanjem koronavirusa u Evropi

 


Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice pale su više od šest posto, što je druga sedmica zaredom kako su pod pritiskom, jer se ulagači plaše sporog oporavka potražnje zbog novog talasa ‘zatvaranja’ u Evropi.

 

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice je potonula 6,8 posto, na 64,53 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 6,4 posto, na 61,42 USD, prenosi SEEbiz.

 

Oštar pad cijena najviše je posljedica strahovanja trgovaca da se potražnja za naftom neće oporaviti tako brzo kao što su se nadali zbog problema sa zauzdavanjem koronavirusa u Evropi.

 

U mnogim evropskim zemljama je usporen proces vakcinisanja jer su prošle sedmice zaustavile primjenu vakcine AstraZenece zbog niza sumnjivih smrtnih slučajeva koji su možda posljedica nuspojava nakon vakcinisanja tom vakcinom.

 

Iako je nekoliko evropskih zemalja, uključujući Njemačku i Francusku, krajem sedmice najavilo da nastavlja s vakcinisanjem nakon što su regulatori ocijenili da je vakcina AstraZenece sigurna, vakcinisanje otežava otpor dijela građana, koji se ne žele vakcinisati njome, dok ostale vakcine stižu sporije nego što se očekivalo.

 

Uz to, neke su zemlje, uključujući Francusku, najavile nova ‘zatvaranja’ zbog trećeg talasa širenja virusa, što predstavlja novi udarac na potrošnju goriva.

 

Cijene nafte pritisnuo je i izvještaj američke vlade, koji je pokazao da su u prethodnoj sedmici zalihe porasle, što ukazuje na slabost potražnje.

 

Tako su prošle sedmice cijene nafte pale s najviših nivoa od januara prošle godine.

 

Podršku im i dalje pruža ograničena proizvodnja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, na čelu s Rusijom.

 

Ta grupa već duže vrijeme koordinisano smanjuje proizvodnju 7,2 miliona barela dnevno kako bi je uskladila sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!