UO Društva novinara BiH osudio hapšenje Nidžare Ahmetašević

Novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, promatraju i rade intervjue, a da ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije!

Mediji07.03.21, 17:55h

Novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, promatraju i rade intervjue, a da ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije!
Tražimo od nadležnih pravosudnih i policijskih institucija da što hitnije provedu istragu, da preispitaju opravdanost lišavanja slobode novinarke Ahmetašević te neprimjereno ponašanje policijskih službenika u ovom slučaju, navodi se u saopćenju

 

 

Upravni odbor (UO) Društva novinara Bosne i Hercegovine osudio je hapšenje novinarke i aktivistice Nidžare Ahmetašević.

 

- Smatramo posebno nedopustivim ponašanje i komentare koje su joj prilikom hapšenja uputili policijski službenici u Sarajevu - navodi UO Društva novinara BiH u saopćenju za javnost.

 

Istovremeno, smatraju da "MUP Kantona Sarajevo treba postupati u skladu sa zakonom ukoliko je u ovom slučaju učinjen neki prekršaj", ali i ističu da se "ovakav odnos prema bilo kojem novinaru ili uopće građanima od policijskih službenika nikako ne može tolerisati i opravdati".

 

- Tražimo od nadležnih pravosudnih i policijskih institucija da što hitnije provedu istragu, da preispitaju opravdanost lišavanja slobode novinarke Ahmetašević te neprimjereno ponašanje policijskih službenika u ovom slučaju - navodi se u saopćenju.

 

Društvo novinara BiH još jednom podsjeća na Smjernice za policiju u ophođenju s medijima Misije OSCE-a u BiH, u kojim se jasno naglašava da novinari imaju pravo da fotografišu, snimaju, prave bilješke, promatraju, rade intervjue i/ili prave izvještaje, a da pri tome ne moraju tražiti dozvolu od vlasti ili policije.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 31

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još