za prste polizati

Neodoljive arome: Ugrijte se uz čorbicu od muškatne tikve i žutog krompira

Auto & Dom23.01.21, 12:06h

Neodoljive arome: Ugrijte se uz čorbicu od muškatne tikve i žutog krompira
Posoliti, pobiberiti i povegetiti po želji i sa štapnim mikserom napraviti glatku i kremastu smjesu

 


Za ljubitelje tikve izdvojili smo jedan zanimljiv recept koji se priprema vrlo jednostavno i brzo.

 

Sastojci  za 2 osobe:


donja polovina veće muškatne tikve

1 veći žuti krompir (sweet potato)

1 mala glavica crnog luka

3 čehna bijelog luka

1 mali feferončić

po ukusu so, bijeli biber, kašičica vegete

3 kašike kiselog mlijeka ili jogurta

1.5l povrtnog temeljca/supe

Peršun

 

Priprema


Muškatnu tikvu očistiti od unutrašnjih sjemenki i oguliti joj koricu, potom isjeći na kockice. Krompir oljuštiti, oprati i isjeći na kockice. Manju glavicu luka očistiti i isjeći na sitne kocke.

 

Svo ovo povrće staviti u manju šerpu, dodati bijeli luk, sitno sjeckan feferončić očišćen od sjemenki i dodati temeljac te pustiti da provri. Kada provri, smanjiti temperaturu, poklopiti i kuhati dok vam povrće ne omekša.

 

Posoliti, pobiberiti i povegetiti po želji i sa štapnim mikserom napraviti glatku i kremastu smjesu. Ako volite da vam je čorba rjeđa, dodati još povrtnog temeljca. Ukoliko volite, možete dodati i vrlo malo narendanog muškatnog oraha.

 

Poslužiti toplu sa malo jogurta i po želji možete staviti prepržene kockice hljeba i posuti peršunom.

 

(Coolinarika DEPO PORTAL/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!