Adil Osmanović nakon izjave da je Banjaluka srpski grad

'Dodik i ja smo u Haagu svjedočili o etničkom čišćenju Banjaluke. Zahvaljujući njegovim iskazima, Brđanin je osuđen'

Front06.01.21, 14:06h

'Dodik i ja smo u Haagu svjedočili o etničkom čišćenju Banjaluke. Zahvaljujući njegovim iskazima, Brđanin je osuđen'
Njegova tvrdnja da trenutno u Banjaluci žive samo Srbi, kaže Osmanović, još jednom potvrđuje odsustvo elementarne pristojnosti. Unatoč sistemskom progonu, u Banjoj Luci i danas žive Bošnjaci i Hrvati i drugi, a Dodik se ponaša kao da ih nema

 


Šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović osvrnuo se na izjavu člana Predsjedništva BiH, Milorada Dodika da je Banjaluka „srpski grad“, jer u njoj žive uglavnom Srbi.

 

-Banjaluka je bosanskohercegovački grad, grad svih njegovih stanovnika, bez obzira na etničku pripadnost. Možda Dodik i vlasti RS-a tako ne misle, ali tako je odvajkada bilo i tako ponovo mora biti. I svaki Bosanac i Hercegovac itekako ima šta da traži u Banjaluci, bez obzira šta kaže Dodik, istakao je Osmanović.

 

Njegova tvrdnja da trenutno u Banjaluci žive samo Srbi, dodaje Osmanović, još jednom potvrđuje odsustvo elementarne pristojnosti. Unatoč sistemskom progonu, u Banjoj Luci i danas žive Bošnjaci i Hrvati i drugi, a Dodik se ponaša kao da ih nema. Po njegovoj logici, Banjaluka ne pripada Banjalučanima čiji preci su osnovali grad i čije porodice žive tu stoljećima, samo zato što su Jevreji, Bošnjaci ili Hrvati.

 

-Istina je ipak da Srbi danas potpuno demografski dominiraju u Banjoj Luci, za razliku od prijeratnog stanja. Ali razlog tome je što su vlasti RS-a na čelu sa Radovanom Karadžićem sistematskim nasiljem protjerale Bošnjake i Hrvate iz Banjaluke. Na koncu, u procesu protiv Radoslava Brđanina smo o tome pred Haškim tribunalom svjedočili i ja i gospodin Dodik, navodi Osmanović.

 

Predsjednik SNSD-a je, kako kaže, svjedočio o nasilništvu SOS jedinica Nenada Stevandića u Banjaluci, kao i o pozivima Dragana Kalinića da se nesrpsko stanovništvo fizički likvidira. Svako može pročitati presudu Brđaninu i uvjeriti se da je ona utemeljena na Dodikovim iskazima. O tome kakav je Dodik prevrtljivac dovoljno govori činjenica da je istog tog Kalinića, kojeg je ocrnio u Haagu, sada zaposlio kao svog savjetnika, zaključuje Osmanović.

 

(FENA/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 49

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još