Pritisak na medije

U Tužilaštvu BiH saslušana urednica Raporta nakon krivične prijave OSA-e

Mediji09.11.20, 17:31h

U Tužilaštvu BiH saslušana urednica Raporta nakon krivične prijave OSA-e
Ovakva prijava je do sada neviđena zloupotreba državnih institucija i institucionalni pritisak na neovisne medije

 

Urednica Raporta Edina Kalamujić danas je saslušana u Tužilaštvu BiH, a po prijavi Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH i njenog direktora Osmana Mehmedagića Osmice, javlja ovaj portal.

 

Naime, OSA i Mehmedagić podnijeli su krivičnu prijavu protiv Raporta, Edine Kalamujić i N.N. osoba.

 

OSA-i, odnosno Mehmedagiću, smeta što Raport objavljuje detalje iz istraga i optužnica protiv njega. Krivičnu prijavu podnio je zbog teksta u kojem su otkrili detalje optužnice Tužilaštva BiH protiv njega, a koju je potvrdio i Sud BiH, piše Raport.

 

Zanimljivo je da Mehmedagić krivi Raport što je objavio imena svjedoka tvrdeći da su tako prekršili nepostojeći zakon kojim su zaštićeni uposlenici OSA-e, navodi portal. Potrebno je istaći da je Mehmedagiću promaklo da Raport niti u jednom trenutku nije objavio gdje su svjedoci zaposleni.

 

Raportova urednica Kalamujić dala je izjavu postupajućim tužiocima da se ne osjeća krivom te se pozvala na dio Zakona o krivičnom postupku BiH koji joj omogućava da ne otkrije svoje izvore.

 

Ovakva prijava je do sada neviđena zloupotreba državnih institucija i institucionalni pritisak na neovisne medije, navodi portal.

 

Raport podsjeća da u tekstu uz detalje optužnice protiv Osmice nije navedeno gdje su zaposleni svjedoci, za šta je OSA na čelu sa direktorom podnijela prijavu.

 

Uz to, ističu, ime i prezime nije lični podatak, a u bh. zakonodavstvu nigdje nije propisano da su imena uposlenika OSA-e tajni podatak. Štaviše, imena nekih od svjedoka stoje na zvaničnoj web-stranici ove agencije.

 

Posao medija je da budu korektiv društva, a posao institucija je da otkrivaju i dokazuju navodne zloupotrebe koje upravo Osmica vrši kao direktor OSA-e, piše portal. 

 

Raport će o ovom slučaju obavijestiti i Zajedničku komisiju za nadzor nad radom OSA-e.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još