Dramatičan dan u tužilaštvu bih

Ispitivan satima, oduzet mu mobitel: Asim Sarajlić saslušan u vezi afere 'Respiratori'

Front25.09.20, 13:19h

Ispitivan satima, oduzet mu mobitel: Asim Sarajlić saslušan u vezi afere 'Respiratori'
Tužioci su ispitali više desetina osoba u predmetu u nabavke 100 kineskih ventilatora

 

Delegat u Domu naroda i nekadašnji potpredsjednik SDA Asim Sarajlić jučer je saslušan kao svjedok u okviru istrage o aferi "Respiratori".

 

Ispitivanje je trajalo nekoliko sati, a Sarajliću je oduzet i mobitel. U ovom slučaju nedavno je saslušana i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović.

 

Tužilaštvo BiH vodi istragu o tome kako je Vlada Federacije BiH, odnosno Federalna uprava Civilne zaštite preko firme "FH Srebrena malina" tokom pandemije korona virusa nabavila respiratore iz Kine u vrijednosti od 10,5 miliona maraka (5,25 miliona eura), za koje je Tužilaštvo BiH utvrdilo da su neupotrebljivi.

 

Tužioci su ispitali više desetina osoba u predmetu u nabavke 100 kineskih ventilatora.

 

Ventilatori su u BiH iz Kine stigli 25. aprila.

 

Vlada FBiH je ovlastila Federalnu upravu civilne zaštite (FUCZ ) za kupovinu respiratora za koje će se ispostaviti da su zapravo ventilatori, a FUCZ je sklopio ugovor sa firmom "FH Srebrena malina".

 

Prva pošiljka od 80 respiratora stigla je 24. aprila, a vještačenjem je Tužilaštvo utvrdilo da njihovo korištenje nije preporučeno u jedinicama intenzivne njege.

 

Preostalih 20 od ukupno 100 respiratora nabavljenih iz Kine stiglo je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu tek 27. maja.

 

Federalna vlada suspendovala je 12. maja direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, a u vezi sa nabavkom 100 kineskih ventilatora.

 

Kao osumnjičeni u ovom predmetu, osim vlasnika Srebrene maline, su i predsjednik Vlade Federacije Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva Aleksandar Zolak.

 

Sud Bosne i Hercegovine je 31. maja odbio prijedlog Tužilaštva BiH da Novaliću, Solaku i Hodžiću odredi jednomjesečni pritvor, kojeg je Tužilaštvo BiH zatražilo zbog osnova sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, pranje novca i krivotvorenje ili uništenje poslovnih dokumenata i trgovinskih knjiga.

 

Tada su svi pušteni da se brane sa slobode uz mjere zabrane koje se odnose na „zabranu sastajanja sa svjedocima i zabranu međusobnog sastajanja osumnjičenih“.

 

Sud BiH je ukinuo mjere 5. augusta.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i FacebookKomentari - Ukupno 57

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još