Stižu reakcije

Sijarić: Ne čude me podaci koje je objavio ministar Alikadić... U Zemaljskom muzeju tri mjeseca smo radili bez plate...

Kultura18.09.20, 09:18h

Sijarić: Ne čude me podaci koje je objavio ministar Alikadić... U Zemaljskom muzeju tri mjeseca smo radili bez plate...
Mene ne čude podaci koje je objavio ministar Alikadić, pogotovo kad su u pitanju poluprivatni-polujavni projekti poput Muzeja ratnog djetinjstva, kaže za Oslobođenje Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja u BiH

 

Nakon što je u javnost dospjela, kako se čini, lista plata zaposlenih u Muzeju ratnog djetinjstva i nakon što su naveli kako nisu dobili niti jednu KM sredstava, novinari Oslobođenja su kontaktirali i Zemaljski muzej u BiH da provjere kakva je situacija u ovom muzeju i kako bi pokušali uporediti novčana primanja ljudi u jednoj od najznačajnijih institucija u BiH.

 

Iz Zemaljskog muzeja stižu poražavajuće informacije. Prva tri mjeseca zaposlenici ovog muzeja nisi dobijali nikakvu platu, nakon ta tri mjeseca primali su minimalac od oko 450 KM, a zadnja tri mjeseca navode da im se plata povećala tako da direktor ove institucije ima 900 KM platu, a ostali uposlenici dobijaju niža primanja.

 

- Mene ne čude podaci koje je objavio ministar Alikadić, pogotovo kad su u pitanju poluprivatni-polujavni projekti poput Muzeja ratnog djetinjstva. Uostalom i kad su u pitanju sedam institucija od značaja za BiH, uposlenici Zemaljskog muzeja imaju najniža primanja. Recimo, direktori ostalih institucija imaju 2.000 do 3.000 KM platu - kazao je za Oslobođenje Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja u BiH.

 

Podsjećamo, sedam institucija kulture u BiH su: Kinoteka Bosne i Hercegovine, Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH, Umjetnička galerija BiH i Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

 

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još